Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 700 εκατ. ευρώ
Χωρίς τη… βούλα της τρόικα κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 άνω των 700 εκατ. ευρώ, αντί των 344 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν στο προσχέδιο.
Εν τω μεταξύ, η τρόικα αποχωρεί από την Αθήνα, έχοντας ολοκληρώσει έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος, όμως, δεν κατέληξε σε συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα και κυρίως στο δημοσιονομικό κενό για το 2014. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί για την «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν θα παραστούν οι επικεφαλής της τρόικα, οι οποίοι, εκτός απροόπτου, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσα, θα υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών, κατά την οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «θα υπάρχει πρόοδος, που θα γίνεται όλο και πιο έντονη».
Σύμφωνα με τον παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, μετά και τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα, καθώς η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δεν ζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων.
Σχετικά με το εάν θα επιτευχθεί τελική συμφωνία έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, το ίδιο στέλεχος δήλωσε: «Δεν είμαι 100% σίγουρος για συμφωνία, όμως έχουμε έρθει πιο κοντά».
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική». Πρόσθεσε ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά», αν και έσπευσε να επισημάνει ότι «επί της αυτής της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει αλλάξει ποτέ».
Στις 250 σελίδες του νέου προϋπολογισμού θα υπάρχουν, κατά τον ίδιο παράγοντα, «συγκεκριμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα ποσά που προσδοκώνται να εισπραχθούν από αυτές». Με τις περισσότερες, πάντως, από τις παρεμβάσεις να οριστικοποιούνται ή και να τροποποιούνται, εάν απαιτηθεί, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το οποίο θα συμφωνηθεί με την τρόικα και θα ακολουθήσει τον προϋπολογισμό.
Για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «έγινε περισσότερο πολιτική κουβέντα. Η συζήτηση ήταν σύντομη και σε επίπεδο αρχών, με στόχο να είμαστε έτοιμοι στις 9 Δεκεμβρίου, στόχο που θέτουν και οι δύο πλευρές». Ενώ, για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από το υπουργείο Οικονομικών σε 1,3 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι «το συζητήσαμε το πολύ μισό λεπτό».
Ένα στίγμα για τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, είχε δώσει νωρίτερα άλλο στέλεχος του υπουργείου. Κατ’ αυτόν, η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι η επιπλέον θετική επίδραση το 2014 από την ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, ενώ η Τρόικα αποδέχεται όφελος μόνον 100- 120 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι τα πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ανέλθουν το επόμενο έτος σε 380 εκατ. ευρώ, αλλά η τρόικα αποδέχεται μόνον τα 350 εκατ. ευρώ.