Στα 300 δισ. ευρώ ετησίως το κοινό όφελος
Λίγο πιο κοντά στη συμφωνία που θα απελευθερώσει το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθαν οι δύο πλευρές, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσά τους στις Βρυξέλλες. Όπως εξηγούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ είναι ήδη οι μεγαλύτερες σε αξία στον κόσμο, καθώς ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ ημερησίως. Όμως, υπάρχουν ακόμα εμπόδια στις σχέσεις αυτές και η άρση τους θα κάνει το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών ακόμα πολυτιμότερο και αμοιβαία επωφελές.
Εάν πράγματι επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, εκτιμάται ότι πράγματι σύντομα θα αλλάξει την εικόνα του παγκόσμιου εμπορίου. Όμως, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι πάντα δύσκολες και χρονοβόρες. Αργούν να αποδώσουν μετρήσιμα οριστικά αποτελέσματα. Έχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και πολλά πολιτικά αμφιλεγόμενα σημεία. Και πάνω από όλα, έχουν ένα τεράστιο έδαφος να καλύψουν. Όπως λέει το γνωστό κλισέ των εμπορικών διαπραγματεύσεων, «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν όλα». Όμως, αυτή τη φορά υπάρχει μια σαφής πολιτική βούληση για να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Μελέτη της Κομισιόν εκτιμά ότι το συνολικό όφελος για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ από μια τέτοια συμφωνία θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ το χρόνο. Έως και το 80% των κερδών αυτών εκτιμάται ότι θα προέλθει από τις αλλαγές που θα προκύψουν στο θεσμικό πλαίσιο και οι οποίες αποτελούν ήδη ένα μεγάλο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρήσεις που θέλουν να πουλήσουν προϊόντα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, πρέπει συχνά να συμμορφωθούν με δύο διαφορετικά θεσμικά πλαίσια. Και αυτό σημαίνει για αυτές διπλό κόστος. Παρότι ο στόχος των θεσμικών πλαισίων είναι συχνά ο ίδιος, -π.χ. η ασφάλεια, που είναι ένας από τους συνηθέστερους-, εντούτοις, αυτό επιτυγχάνεται με διαφορετικούς κανόνες. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να λυθούν τα προβλήματα αυτού του είδους μέσω της «αμοιβαίας αναγνώρισης».