Έχουμε προϋπολογισμό και αυτός δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα είναι ποια θα είναι τα κατάλληλα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Όπως εκτίμησε η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό θα κλείσει στο ένα δισ. ευρώ, ωστόσο όπως είπε η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμη.
«Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό με συγκεκριμένο στόχο και καταθέτουμε προτάσεις για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει κενό. Το ζήτημα είναι ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ξέρετε η φράση δημοσιονομικό κενό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα σήμερα στείλαμε στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο, που είναι πολύ καλύτερα από αυτά που περίμενε και η τρόικα και εμείς. Ψάχνουμε γύρω στο 1 δισ.»
Σε αυτό όμως που συμφωνεί η τρόικα, σύμφωνα με τον υπουργό. είναι να καλυφθεί το κενό χωρίς δάνειο.
Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι θα αναζητηθούν μέσες λύσεις σημειώνοντας ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τόνισε δε ότι επιχειρείται να εισαχθεί ο θεσμός του συνεργαζόμενου δανειολήπτη.
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως τόσο η άποψη να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, όσο και η άποψη να υπάρξει άρση των πλειστηριασμων είναι εξίσου κακές και συμπλήρωσε: «Αυτό που εμείς προτείνουμε στην τρόικα είναι ο ένας από τους δύο νόμους να φύγει τελείως, ο νόμος του 2009 είναι παράλογος, διότι λέει ότι αν έχεις μέχρι 200.000 ευρώ χρέος στην τράπεζα, ακόμα κι αν έχεις 100 ακίνητα η τράπεζα δεν μπορεί να σου πλειστηριάσει τίποτα ακόμα και να μην πληρώνεις. Αυτό είναι τραγικό. Λέμε να κρατήσουμε με μια μεταβατική περίοδο την προστασία της πρώτης κατοικίας από ένα επίπεδο, λίγο λιγότερο (από 300.000 ευρώ) αλλά βάλουμε όμως κριτήρια και εισοδηματικά».
Εξηγώντας το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων είπε πως η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου παρά στο οικογενειακό εισόδημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απάντηση της τρόικας.
Σε ό,τι αφορά τα ΕΑΣ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν θα κλείσουν αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις. «Τα Αμυντικά Συστήματα δεν θα κλείσουν θα πρέπει όμως να γίνουν βιώσιμη επιχείρηση με εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Το πρόβλημα με τα αμυντικά συστήματα δεν είναι απλό διότι εκεί χρωστάει στο δημόσιο ένα δισεκατομμύριο άρα κατηγορούμεθα για κρατική βοήθεια, επομένως δεν είναι μόνο πρόβλημα βιωσιμότητας που πρέπει να επιλύσουμε αλλά πρέπει ακριβώς να αποσοβηθεί αυτή η επιστροφή χρημάτων», τόνισε.
Γα το ενδεχόμενο συλλογικών απολύσεων, ο υπουργός ανέφερε πως γίνεται μελέτη ώστε να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση «δεν είναι τρελή να θέλει τις συλλογικές απολύσεις”.
Αναφερόμενος στο τι θέλει η τρόικα για το θέμα είπε: «Η τρόικα δεν μας πιέζει να υιοθετήσουμε συλλογικές απολύσεις, είμαστε όμως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, που ο υπουργός Εργασίας έχει βέτο στις συλλογικές απολύσεις. Ο κ. Βρούτσης, λοιπόν, έχει αναθέσει στο διεθνές γραφείο Εργασίας να του πει ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές στο θέμα αυτό».
Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο. Εκτίμησε ότι το 2014 θα είναι δύσκολο έτος αλλά καλύτερο από το 2013.
Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, επανέλαβε ότι πρόκειται για έναν δίκαιο φόρο.
«Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται» υπογράμμισε και σημείωσε ότι στο φόρο εισοδήματος στην Ε.Ε. είμαστε κάτω από το 4% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις υποστήριξε ότι έως σήμερα πλήρωναν λίγα, ενώ τώρα θα πληρώνουν κανονικά.
Για τη φοροδιαφυγή ανέφερε ότι η πάταξή της είναι η μεγαλύτερη επένδυση, ενώ είπε ότι έως σήμερα δεν επαρκούσαν οι ελεγκτές και πως τώρα εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Μάλιστα είπε ότι ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να του επιτρέψει να κάνει προσλήψεις.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις καθαρίστριες, είπε ότι δεν έχουν απολυθεί και πως είναι στην κινητικότητα.
«Μου ήταν δυσάρεστο που μπήκαν σε αυτό το σχήμα αλλά θα ήταν ή αυτές ή εφοριακοί» είπε και τόνισε πως θα υπάρξει κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας.
«Θα δούμε πως θα τις εκπαιδεύσουμε να κάνουν κάτι άλλο, δεν θα τις αφήσουμε έτσι», είπε.
Για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά είπε ότι στο παρελθόν μεταξύ τους είχαν πάρα πολλές διαφορές όμως όπως ο ίδιος είπε, δεν φανταζόταν ότι θα ταίριαζαν τόσο πολύ.
«Είμαστε μαχητές, θα το παλέψουμε μέχρι τέλους» συνέχισε, ενώ όπως σχολίασε όχι μόνο δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος αλλά δέχθηκε και μείωση μισθού για τη θέση στο Δημόσιο.
Σε ερώτηση για τις πολιτικές του φιλοδοξίες είπε ότι: «Μέχρι τον Ιούνιο δεν κουβεντιάζω τίποτα περί πολιτικών φιλοδοξιών, θα ήταν αναίδεια στην παρούσα στιγμή».
Αλαβάνος: Η τρόικα δεν θα φύγει ποτέ
Με παρέμβασή στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο Αλέκος Αλαβάνος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός στις τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα λέγοντας πως η πολική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι μια πολιτική που πίνει το αίμα του ελληνικού λαού.
«Είμαστε σε ακραία κατάσταση. Πρέπει να αισθανθείτε τον ελληνικό λαό.Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο» είπε και πρόσθεσε ότι η τρόικα δεν θα φύγει ποτέ από την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι ήταν ανάγκη πέρα από την τρόικα να προσαρμοστεί η Ελλάδα όσον αφορά στον έλλειμμά της.
Σχετικά με τον ισχυρισμό για το ότι η τρόικα δεν θα φύγει ποτέ είπε ότι «σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη ο ένας θα ελέγχει τον άλλο» και κατηγόρησε τον κ. Αλαβάνο ότι θέλει να καταστρέψει τη χώρα.
Η κόντρα των δύο ανδρών συνεχίσθηκε με τον κ. Αλαβάνο να λέει ότι είναι ντροπή όλες οι χώρες να έχουν plan Β για το ενδεχόμενο αποχώρησης μιας χώρας από το ευρώ και να μην έχει η Ελλάδα, για να δεχθεί την απάντηση ότι η αλλαγή νομίσματος θα είναι μία ολοκληρωτική καταστροφή.
«Ντρέπομαι κ. Στουρνάρα όταν διαπραγματεύεστε με την τρόικα, με τους υπαλλήλους, δεν το αξίζει η Ελλάδα αυτό» απάντησε ο κ. Αλαβάνος.
«Εγώ δεν ντρέπομαι που διαπραγματεύομαι με την τρόικα, θα διαπραγματευτώ και με το διάβολο για να σώσουμε τη χώρα» είπε ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζοντας ότι δεν φταίει η τρόικα για τη θέση που είμαστε, αλλά οι προηγούμενες ανεύθυνες πολιτικές.