Εισπρακτική δυσπραγία «γονατίζει» τα κρατικά ταμεία – Άνω των 62 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών
«Τσουνάμι» νέων χρεών πλήττει τα ταμεία των Εφοριών, καθώς από την αρχή του τρέχοντος έτους αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κατά περίπου,1 δισ. ευρώ μηνιαίως, πιστοποιώντας την «ασφυξία» της Αγοράς αλλά και το αδιέξοδο νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εκτινάσσοντας τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που γεννήθηκαν από τις αρχές του τρέχοντος έτους στα 7,28 δισ. ευρώ, από 6,188 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ και τον προηγούμενο μήνα ένας στους πέντε υπόχρεους «ξέχασε» να υποβάλει την περιοδική δήλωση του ΦΠΑ.
Η ανεξέλεγκτη πορεία των νέων χρεών έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς έχει ως αποτέλεσμα να «φουσκώνει» ακόμη περισσότερο η δεξαμενή του συνόλου των -παλαιών και νέων – ληξιπροθέσμων χρεών, φτάνοντας στα τέλη Οκτωβρίου τα 60,64 δισ. ευρώ.
Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι μη φορολογικές οφειλές, τότε το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 62 δισ. ευρώ.
Οι παράγοντες δε του Υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν φόβους ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη έξαρση των νέων ληξιπροθέσμων χρεών, καθώς εκτός από το «τσουνάμι» από… ραβασάκια της Εφορίας, για εισόδημα, ακίνητα και Ι.Χ., τα οποία έρχονται, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πλέον σε μηνιαία βάση και άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις, όπως σχολικά έξοδα, φροντιστήρια, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου παραδέχονται πως η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας που εξακολουθεί να πλήττει την αγορά έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το γεγονός, εξάλλου, ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στις δύο ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων που «τρέχουν», της παλαιάς και της νέας, εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αυστηροί, στερεί από τα δημόσια ταμεία έσοδα, καθώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους υπόχρεους.
Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, αυτά δηλαδή που είχαν δημιουργηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν είναι η αναμενόμενη αφού έως και τον Οκτώβριο είχε εισπραχθεί ποσό ύψους 1,24 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον 700 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί.
Από την άλλη πλευρά καλύτερη είναι η πορεία είσπραξης των νέων ληξιπροθέσμων, που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του 2013, αφού έχουν εισρεύσει στα ταμεία 1,2 δισ. ευρώ.
Τι προβλέπουν οι στόχοι
Οι στόχοι που έχουν τεθεί για φέτος προβλέπουν τα εξής:
Για τα ληξιπρόθεσμα που είχαν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2012 να εισπραχθούν συνολικά φέτος 1,9 δισ. ευρώ.
Για τα χρέη του 2013 να εισπραχθεί έως το τέλος του έτους το 24,5% των νέων οφειλών.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών η εκτίναξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη «μαύρη» τρύπα των εσόδων από φόρους στο εισόδημα και στην περιουσία, που στερούν κάθε μήνα από τις Εφορίες περί τα 800 εκατ. ευρώ.
Αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς κάθε μήνα όλο και αυξάνεται ο αριθμός των υγιών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της οικονομικής πολιτικής αυστηρής λιτότητας που ακολουθείται και έχει ως αποτέλεσμα να έχει στεγνώσει η αγορά από ρευστό, τα λουκέτα να πέφτουν βροχή και η ανεργία να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Γεγονός που αποκαλύπτουν, άλλωστε, τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, από τα οποία προκύπτει ότι κάθε μήνα χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον περασμένο Αύγουστο 182.785 επιχειρήσεις ήταν στο «κόκκινο», μέσα σε ένα μήνα, το Σεπτέμβριο, βρέθηκαν να έχουν χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 39,35 δισ. ευρώ, συνολικά 526.477 επιχειρήσεις, δηλαδή σε ένα μόνο μήνα προστέθηκαν 343.692!
Ένας στους 5 δεν υποβάλλει περιοδικές ΦΠΑ
Ενας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, παρά την αλλαγή του συστήματος απόδοσης του φόρου και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.
Συγκεκριμένα, στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.959.057 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, όμως υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.101.453 δηλώσεις.
Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν 9.635 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 210,819 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 80,62 εκατ. ευρώ.
«Κυνήγι» με έμφαση σε μεγαλοοφειλέτες
Στο «κυνήγι» των μεγάλων χρεών θα στραφεί πρώτα ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Ο κ. Χ. Θεοχάρης προσπαθώντας χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα ειδοποιητήρια που αποστέλλονται σε όλους τους οφειλέτες, με την «απειλή» να ρυθμίσουν εντός 15 ημερών τα χρέη τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις αλλά και διώξεις, ανέφερε στο Ρ/Σ Βήμα FM τα εξής:
«Μη φανταστείτε ότι πάμε στα 300 ευρώ… Δεν είναι θέμα ότι βάζουμε όριο, αλλά κάθε Εφορία ξεκινά από το μεγαλύτερο χρέος που έχει και πάμε προς τα κάτω. Δεν ξεκινάμε από τα 1.000, 2.000 ή 3.000 ευρώ».
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η αποστολή των εν λόγω ειδοποιητηρίων γίνεται απλώς για ενημέρωση των φορολογουμένων, που ενδεχομένως δεν έχουν ποτέ μέχρι σήμερα ενημερωθεί για την οφειλή τους, ενώ παραδέχτηκε ότι η υπενθύμιση θα γίνεται κάθε μήνα.
Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε, πάντως, ότι στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί και απλώς καταβάλλει ένα ποσό «έναντι», αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες όμως τον θέτουν υπό στενή «παρακολούθηση».