Πέντε άκαρποι διαγωνισμοί κατά την τελευταία 15ετία – Κανένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον
«Φιλέτο» χωρίς… λίπος αποδεικνύεται ο διαγωνισμός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την έκταση της Αφάντου στη Ρόδου, ο οποίος κατέληξε άγονος για μία ακόμη φορά, καθώς δεν υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον από επενδυτές.
Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά, εφέτος, που η διαδικασία για την έκταση της Ρόδου δεν ολοκληρώνεται, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από πέντε διαγωνισμοί έχουν πραγματοποιηθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στην πρώτη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έληξε στα τέλη Ιουλίου του 2012, οι επτά «μνηστήρες» (εγχώριοι και μη) που εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον… έστριψαν «διά του αραβώνος».
Τον προηγούμενο Μάιο, το ΤΑΙΠΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που διατυπώθηκαν από τους τοπικούς φορείς -στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)- αλλά και από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού. Στις αρχές Ιουλίου επαναπροκήρυξε διαγωνισμό μιας φάσης, με ορίζοντα για τις δεσμευτικές προσφορές μέσα στον Νοέμβριο, ο οποίος όμως επίσης δεν τελεσφόρησε.
Σκεπτικισμός από τους επενδυτές – Νοσεί το real estate στην Ελλάδα
Η έλλειψη έμπρακτου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τέτοια έργα καταδεικνύει ακριβώς το ότι οι επενδυτές εστιάζουν σε μικρότερα και φθηνότερα εγχειρήματα, κυρίως σε εκείνα που είναι έτοιμα να αποφέρουν κέρδη άμεσα, όπως ακίνητα με ενοικιαστές και ξενοδοχειακές μονάδες.
Το επενδυτικό περιβάλλον και οι γενικότερες τάσεις του real estate στην Ελλάδα δεν ευνοούν τις επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων ακινήτων και νέων ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων, όπως το προβλεπόμενο σχέδιο για την Αφάντου. Αντίθετα, οι επενδυτές στρέφονται περισσότερο στην αγορά και την αξιοποίηση έτοιμων μονάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί στο επόμενο διάστημα και εφόσον προηγηθεί εκ νέου διαβούλευση με την τοπική κοινωνία (αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς φορείς κ.τ.λ.), καθώς το Ταμείο επιθυμεί την από κοινού διαμόρφωση του πλαισίου αξιοποίησης της έκτασης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ρόδου.
Παράλληλα, στη διάρκεια της διαδικασίας, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνουν ότι, θα συνεχίζει να προχωρά τις διαδικασίες ωρίμανσης του έργου, ολοκληρώνοντας τις απαραίτητες οικονομικοτεχνικές μελέτες. Από την άλλη, οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι το Ταμείο επέλεξε να μην «ξεπουλήσει» την Αφάντου, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχαν «ουρές» επενδυτών.
Αντίθετα, στόχος του είναι η αξιοποίηση της έκτασης με τους καλύτερους δυνατούς όρους και με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, η επενδυτική πρόταση θα κάλυπτε αφενός την οικονομική αξία του ακίνητου με βάση την αποτίμηση των ανεξάρτητων αποτιμητών, αφετέρου θα είχε πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το ακίνητο στην περιοχή Αφάντου, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου, 20 χιλιόμετρα από την πόλη, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού και έχει επιφάνεια περίπου 1.850.000 τ.μ. Σε αυτό περιλαμβάνεται και γήπεδο γκολφ 18 οπών, έκτασης 450.000 τ.μ. περίπου, σχεδιάστηκε από τον Ντόναλντ Χαραντίν και λειτουργεί από το Μάιο του 1973. Θεωρείται κατάλληλο για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών και εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών τουρισμού αναψυχής, γύρω από το υφιστάμενο γήπεδο γκολφ.