Νέες καθυστερήσεις σημειώνονται στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-τρόικας με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των δανειστών να ακυρώσουν την προγραμματισμένη επίσκεψη τους την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά «αγκάθια» σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι κυρίως οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και η απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση προτείνει την μερική απελευθέρωση με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων. Επιπλέον οι συνομιλίες, «σκοντάφτουν» και στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Τις διαφορετικές απόψεις με την τρόικα επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών χθες μετά την σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν τα βρήκαμε» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, που θα μεταβεί τελικά στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου χωρίς συμφωνία με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι 2-3 διαρθρωτικά μέτρα είναι αυτά στα οποία έχει κολλήσει η συζήτηση και λιγότερο τα δημοσιονομικά, ενώ τόνισε ότι δεν προβληματίζεται για την απόφαση της τρόικας να μην επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
«Δεν με προβληματίζει γιατί δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Ακόμα δεν καταλήξαμε σήμερα σε συμφωνία, σε ορισμένα ζητήματα, αλλά θα έρθουν οι τεχνικές ομάδες την επόμενη εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι θα πρέπει να υπάρξει η εικόνα ότι θα προκύψει συμφωνία προκειμένου οι επικεφαλής της τρόικας να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει η ευκαιρία να φτάσουν σε συμφωνία με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις πριν η τρόικα πάει εκεί» τόνισε ο αξιωματούχος. Παράλληλα το πρακτορείο εκτιμά ότι η απόφαση για αναβολή της επίσκεψης της τρόικας μπορεί να είναι μία προσπάθεια της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ «να προσπαθήσουν να υποχρεώσουν την Αθήνα να υπακούσει καθώς η απογοήτευση μεγαλώνει για την αποτυχία της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια».
Τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ώστε να μην υπάρχουν ανοικτά μέτωπα με τους δανειστές κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.
Το ζήτημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, πως η θετική αξιολόγηση (review) της τρόικας δεν μπορεί να τεθεί προς έγκριση στο Eurogroup πριν τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, θα καθοριστεί πότε ακριβώς θα εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ (εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο και πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα τέσσερα προαπαιτούμενα) αλλά και το πώς θα δοθεί η δόση των 4,4 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο εφέτος.
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έως την εκταμίευση των δόσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να βασιστεί στο αποθεματικό του προϋπολογισμού, στα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (πριν από περίπου ένα δίμηνο ανέρχονταν σε 7,548 δισ. ευρώ, λόγω των εκκαθαριστικών πληρωμής φόρων που είχαν σταλεί στους πολίτες) και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Όμως, στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Παράλληλα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 1,85 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές ομολόγων έρχονται μετά τον Φεβρουάριο και προς το καλοκαίρι (οπότε θα έχει λήξει και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας).