Για δωρεάν παραχώρηση του τεχνολογικού «πακέτου» στη χώρα μας
Σε αμεση εφαρμογη
Νέα δεδομένα στην κρίσιμη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και άλλες, πολύπλευρες προεκτάσεις, αναμένεται να έχει η (άτυπη) «συμφωνία κορυφής» η οποία έκλεισε πριν από λίγες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αποδέχθηκε πρόταση – έκπληξη του διευθύνοντας συμβουλου της Mastercard, Ατζάι Μπάνγκα, γεγονός που σηματοδοτεί το επικείμενο, αποφασιστικό βήμα για τη γενικευμένη χρήση των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» για ποσά από 600 ευρώ και πάνω…
Εξέλιξη που θεωρείται κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, αφού στοχεύει στην ευκολότερη πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ από την άλλη πλευρά, η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πιστεύεται ότι θα συμβάλλει στον περιορισμό της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που συνιστούν ακόμη, τις μεγάλες πληγές του Ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εναρκτήριο λάκτισμα για τη συμφωνία Σαμαρά – Mastercard το έδωσε ο ίδιος ο (ινδικής καταγωγής) Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας. Ο Ατζάι Μπάνγκα είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι έτοιμος να προσφέρει δωρεάν στη χώρα μας, την τεχνογνωσία της Mastercard και το πλήρες υποστηρικτικό «πακέτο», έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την ηλεκτρονική «διασύνδεση» των συναλλαγών.
Αυτή η συνάντηση που έγινε προ ημερών στην Αθήνα, ήταν η δεύτερη. Η αρχική είχε γίνει στην Ουάσινγκτον, όπου Σαμαράς και Μπάνγκα είχαν συζητήσει για πρώτη φορά για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, μέσω της χρήσης των καρτών και της δραστικής μείωσης των συναλλαγών με μετρητά.
Ήδη, όπως αναφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά η προσφορά που έγινε από τη Mastercard.
Η κίνηση αυτή πιστοποιεί ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει πολύ ζεστά το όλο θέμα, μέσα από τη διεξοδική συζήτηση που είχε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας.
Όπως λέγεται από πηγές που γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τα δεδομένα, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν όλα πολύ γρήγορα, έτσι ώστε να μπουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε μια νέα βάση.
Το συγκεκριμένο μέτρο, είναι βέβαια σε ισχύ, αλλά κατ’ ουσίαν δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρυσμα, αφού πρακτικά, παραμένει ως επί το πλείστον στα χαρτιά και μόνον. Με βάση λοιπόν το ισχύον πλαίσιο, έχει θεσπιστεί ως ανώτατο όριο των συναλλαγών με μετρητά τα 1.500 ευρώ. Από εκεί και πάνω, οι συναλλαγές οφείλεται να γίνονται με κάρτες.
Ωστόσο, από τη συνάντηση Σαμαρά με τον Ατζάι Μπάγνκα φαίνεται να προέκυψε ότι οι συναλλαγές από 1.500 ευρώ και πάνω, αφορούν μόνο το 4% του συνόλου και ως τούτου το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι εξακολουθεί να διακινείται με μετρητά. Από τα οποία βέβαια υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική φορολογική «ύλη» που δεν μπορεί να εντοπιστεί.
Όπως όλα δείχνουν, είναι καθαρά θέμα χρόνου και μόνο να πέσει «το κάστρο» των 1.500 ευρώ και πλέον για οποιαδήποτε συναλλαγή στη χώρα μας, άνω των 600 ευρώ να θεσπιστεί η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα της Mastercard να χρησιμοποιηθούν κάρτες, χωρίς κανενός είδους επιβάρυνση για τους χρήστες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mastercard έχει υποστηρίξει ότι από τη διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενισχύεται η φοροεισπρακτική δυναμική ενός κράτους. Ο Ατζάι Μπάνκα, θεωρεί επίσης, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν κίνητρα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Δηλαδή μέσω χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών, καθώς επίσης και συναλλαγές με τις τράπεζες, με τη χρήση του Ίντερνετ. Όλα αυτά, με στόχο τον περιορισμό των μετρητών που είναι αντικειμενικά δύσκολο να τα εντοπίσουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί.
Ηλεκτρονικές συναλλαγές
Δημόσιο και τουρισμός τα παράπλευρα oφέλη
Ακόμη και η διεκπεραίωση των συναλλαγών του Δημοσίου, μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο είπε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο επικεφαλής της Mastercard Ατζάι Μπάνγκα. Με τέτοια κίνηση θα είχε θετική συμβολή, σε ότι αφορά την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αλλά και της διαφθοράς στο Δημόσιο.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αίγυπτος.
Όπως ανέφερε ο Διευθύνων σύμβουλος της Mastercard, το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη καταβολή των συντάξεων, όταν το Αιγυπτιακό κράτος είχε ουσιαστικά παραλύσει, με τα γεγονότα της εξέγερσης που οδήγησαν στην ανατροπή του Μουμπάρακ. Πέραν τούτων, ο Ατζάι Μπάνγκα, θεωρεί ότι με την καθετοποιημένη εφαρμογή των ηλεκτρικών συναλλαγών στη χώρα μας, θα υπάρξει και ευνοϊκή απήχηση στο τομέα του τουρισμού. Και τούτο, γιατί με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» θα υπάρχει η δυνατότητα να «χαρτογραφηθεί» η αγοραστική συμπεριφορά των ξένων που επισκέπτονται την Ελλάδα.
Θα έχει δηλαδή η χώρα μας, τη δυνατότητα να κάνει μια έξυπνη προώθηση της Ελλάδος στο εξωτερικό, βασιζόμενη στις προτιμήσεις που έχουν οι ξένοι επισκέπτες.
Τουλάχιστον από την πλευρά Σαμαρά φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση της συμφωνίας με τη Mastercard.