Πέρα από κάθε πρόβλεψη «έτρεξαν» μέσα στο 2010 οι επισφάλειες των δανείων στις τράπεζες.
Το γεγονός ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν σπάσει το φράγμα του 10% είναι ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται και της πολύ δύσκολης θέσης στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Κι αυτό γιατί η αρχική εκτίμηση υποστήριζε ότι αυτό το 10% θα καταρριφθεί το 2ο τρίμηνο του 2011, αλλά όλα δείχνουν ότι τότε θα “πέσει” τελικά το φράγμα του 12%. Τί συνεπάγονται όλα τα παραπάνω; Ότι οι αρνητικές εξελίξεις στη χώρα κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, οδηγώντας την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση. Ήδη, το αρνητικό πρόσημο που συνοδεύει την ελληνική οικονομία, έχει παγιωθεί.
Η ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, έφτασε στο -4,60% κι όλα δείχνουν ότι ο στόχος που έκανε λόγο για επιστροφή σε θετικό πρόσημο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί. Γιατί, ποιος μπορεί να πιστέψει, υπό τις παρούσες εξαιρετικά αρνητικές οικονομικά συνθήκες, ότι το 4ο τρίμηνο του 2011, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα είναι έστω στο +0.1%;
Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το μνημόνιο, αλλά οι οπαδοί αυτής της άποψης είναι ελάχιστοι πλέον ακόμα και στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Οπότε εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσοι είναι οι “οπαδοί” της εκτός του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη κι εντός της ίδιας της …κυβέρνησης.