Αυστηρό μήνυμα προς την Ιταλία απηύθυνε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα.
Η Ιταλία σέβεται τις δεσμεύσεις της για το δημόσιο έλλειμμα, αλλά προχωρεί υπερβολικά αργά στη μείωση του δημόσιου χρέους της, εκτιμά ο ευρωπαίος επίτροπος, σύμφωνα με τον οποίο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους ως 12 δισ. ευρώ που παρουσιάσθηκε πρόσφατα από την ιταλική κυβέρνηση δεν θα προσφέρει παρά “μικρή συμβολή” στη βελτίωση του οικονομικού συστήματος και στη μείωση του χρέους.
Όσο για τη μείωση των δημόσιων δαπανών για την οποία εργάζεται η κυβέρνηση, είναι “πολύ σημαντική”, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να έχει αποτέλεσμα ήδη από το 2014.
“Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, η Ιταλία βρίσκεται έστω και οριακά μέσα στα όρια του κανόνα του 3%, πράγμα που της επέτρεψε να βγει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. (…) Εξάλλου οφείλει να σεβαστεί έναν ορισμένο ρυθμό μείωσης του χρέους της και δεν το κάνει”.
Η προσπάθεια διαρθρωτικής προσαρμογής, στην οποία έχει συναινέσει η Ρώμη, περιορίζεται στο 0,1% αντί του απαραίτητου 0,5%, πρόσθεσε. Για το λόγο αυτό, η Ιταλία δεν μπορεί να επικαλεστεί μια διάταξη που θα της επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία για τις επενδύσεις της στο μέλλον, εξήγησε, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση που ανακοινώθηκε πριν από δυο εβδομάδες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 5 Νοεμβρίου, το χρέος της Ιταλίας πρόκειται να φθάσει τον ερχόμενο χρόνο στο 134% του ΑΕΠ, επίπεδο ρεκόρ για τη χώρα αυτή και το δεύτερο πιο αυξημένο χρέος στην Ευρωζώνη έπειτα απ’ αυτό της Ελλάδας.
Για την Ιταλία, η οποία βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε ύφεση, υπάρχει “ακραία ανάγκη να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της και στην ανταγωνιστικότητά της”, υπογράμμισε. “Αν επιτύγχανε αληθινά να μεταρρυθμίσει το οικονομικό και δικαστικό σύστημά της, θα μπορούσε να καταγράψει μια πιο ισχυρή ανάπτυξη απ’ αυτή πολλών άλλων χωρών”, κατέληξε