Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι καινούργιο αίτημα και ο στόχος της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αυτήν, δεν εντάσσεται στους όρους του Μνημονίου, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι ο τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου στόχου από τους εκπροσώπους της τρόικας, δυστυχώς δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τις «κόκκινες γραμμές» του εγχειρήματος.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επετέθη εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον πρόεδρό της πως ενέταξε στο παρελθόν, δική του αντίστοιχη πρόταση στο μνημονιακό πλαίσιο – για να «εισπράξει» την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε την παρέμβασή του εκφράζοντας τη δυσφορία του για τη στάση των εκπροσώπων της τρόικας, οι οποίοι κατά τη συνηθισμένη συνέντευξη Τύπου, «υπερέβησαν τα εσκαμμένα, ανακοίνωσαν μονομερώς ζητήματα που είναι αρμοδιότητας της ελληνικής κυβέρνησης και χρησιμοποίησαν σειρά από χαρακτηρισμούς που ενόχλησαν όλους μας. (…) Αυτή η διαδικασία, δεν πρόκειται να ξανασυμβεί», διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Επί της ουσίας του θέματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως ο στόχος των 50 δισ. ευρώ δεν είναι «μνημονιακός», καθώς ξεπερνά τα όρια του Μνημονίου που τελειώνει το 2013, «αλλά γιατί ακόμα και αυτού του είδους οι στόχοι, και μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου, δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα που έχουν άλλοι στόχοι, όπως το γεγονός ότι πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμά μας στο τέλος του 2011, στα 17 δισ. ευρώ». Ο στόχος είναι βεβαίως ρεαλιστικός, αν και φιλόδοξος – «σε μία χώρα ωστόσο, που αφήνουμε ανεκμετάλλευτη τη δημόσια περιουσία, η συζήτηση θα έπρεπε να είναι το πώς θα επιτευχθεί και όχι το αν θα πιαστεί», πρόσθεσε.
Μετά τις παραπάνω αναφορές, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά, ότι σε εκδήλωσή του στο Ζάππειο Μέγαρο στις 7 Ιουλίου του 2010, είχε προτείνει αντίστοιχα, την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέσα σε μία διετία «και να κάνουμε τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μνημονιακή υποχρέωση». Επίσης, ο υπουργός υπενθύμισε άρθρο του Χρύσανθου Λαζαρίδη, που είναι στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και σύμφωνα με το οποίο «μπορούν να μπουν για πώληση, δημόσια ακίνητα 90-100 δισ. ευρώ».
«Λέει η ΝΔ τα ίδια με μας; Όχι – γιατί εμείς εξηγήσαμε πολύ καθαρά το τι σκοπεύουμε και τι όχι, στο ζήτημα της αξιοποίησης. Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως “δεν πουλάμε δημόσια γη” και πως “εκμεταλλευόμαστε μια μίσθωση 30-40 χρόνια αλλά όχι πώληση”. Βεβαίως, αν η Πολιτεία αποκτήσει από έναν πλειστηριασμό, ένα οικόπεδο, αυτό θα μπορεί να το πουλήσει», διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος υπενθύμισε την επί λέξει αναφορά του Αντώνη Σαμαρά, πως «τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης δημόσιας περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης – το λεγόμενο bridge financing – για τη μείωση του χρέους».
«Δεν γνωρίζετε τι θα πει αυτό, κε υπουργέ; Σημαίνει πως, αν από μία ιδιωτική επένδυση 1,3 δισ. ευρώ σε δημόσια περιουσία, εισπράξεις 100-200 εκατ. ευρώ, σε προείσπραξή τους για 40 χρόνια μπορείς να βάλεις στο ταμείο σου 4 δισ. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός στις 23 Σεπτεμβρίου του 2010 στο Economic Club της Νέας Υόρκης, μιλούσε για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «σε ένα ευρύτερο φάσμα τομέων, μέσω απευθείας πώλησης – δηλαδή ξεπούλημα», παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, λέγοντας πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε», απάντησε ο υπουργός. «Λέμε, όμως, -πρόσθεσε- πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για την αποκλιμάκωση του χρέους μέσα σε μια διετία, χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, αυτό γίνεται μνημονιακή υποχρέωση».
Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε πρόσκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, «για να δούμε ποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτήν, και με τι όρους – και ποιος όχι».
Π. Παναγιωτόπουλος: «Η ΝΔ δεν μίλησε ποτέ για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά για αξιοποίηση»
Yπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας τάχθηκε ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Βήμα 99,5.”
«Η ΝΔ δεν μίλησε ποτέ για ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας. Η ΝΔ μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε -οι γνωρίζοντες ελληνικά, δόξα τω θεώ- τη μεγάλη διαφορά μεταξύ του ξεπουλώ και αξιοποιώ. Αξιοποιώ σημαίνει ότι χρησιμοποιώ όλες τις τεχνικές και τις διαδικασίες που διαθέτει το χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς και τέτοιες διαδικασίες υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές. Είναι διαδικασίες μακρόχρονης ενοικίασης και ούτω καθ’ εξής».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και τη στάση της τρόικας απαράδεκτη.
Παλαιότερο δημοσίευμα της Ε.Ε. για πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας κατέθεσε ο Α. Τσίπρας
Δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις αποφάσεις του ECOFIN της 20ης Δεκεμβρίου του 2010, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου αναφέρεται ο στόχος της είσπραξης εσόδων «από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρέους και φυσικά δεν θα μειώσουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Καθώς δε, η σχετική αναφορά υπαγόταν σε κεφάλαιο που αφορούσε την «Καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με σκοπό την αύξηση σε 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013», ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «αργότερα, αυξήθηκαν οι απαιτήσεις».
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, συνέδεσε τις αποφάσεις του ECOFIN με τις αναγγελίες περί αποκόμισης 50 δις από «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, για να καταγγείλει την κυβέρνηση πως «καμώνεται πως τσακώνεται με την τρόικα, για πράγματα όμως, που είχε συζητήσει μαζί τους, είναι συναποφασίσει και υπογράψει».
«Σας ακούω να μιλάτε για εκποίηση και ξεπούλημα. Φοβούμαι πως ακόμα και αυτό που καταθέσατε, μιλά για αξιοποίηση για καλύτερη διαχείριση» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
«Εσείς διαφωνείτε με την αξιοποίηση; Ο πλούτος πρέπει να μείνει εκεί πέρα ανεκμετάλλευτος;» αναρωτήθηκε ο υφυπουργός, παρατηρώντας παράλληλα πως, «αν ακολουθούσαμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση πληρωμών που πρότειναν πολλά απ’ τα στελέχη του, θα είχε οδηγηθεί στο χάος και την αναρχία».
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011, 14:26