Ο Τρισέ έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ έπλεξε σε συνέντευξή του το εγκώμιο της Γερμανίας για την ανάπτυξή της, λέγοντας ότι είναι “καλή για ολόκληρη την Ευρώπη”, ενώ ζήτησε παράλληλα να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

 

“Η χώρα σας συλλέγει τους καρπούς των υπομονετικών προσπαθειών της και το ευρώ επωφελείται απ’ αυτό. Μια ισχυρή Γερμανία είναι καλή για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Τρισέ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Ντι Τσάιτ.

 

“Αν παρίστατο ανάγκη”, η Γερμανία “θα είχε χωρίς καμιά αμφιβολία τα εργαλεία που χρειάζονται” για να πατήσει φρένο, παρατήρησε ο Τρισέ, εκτιμώντας πάντως ότι η πρώτη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει λόγο να θέτει στον εαυτό της το ερώτημα, καθώς δεν παρατηρείται σ’ αυτή καμιά “υπερθέρμανση”.

 

“Ας είμαστε επιφυλακτικοί: μολονότι η Γερμανία έχει προχωρήσει πολύ, δεν έχει επανέλθει στα επίπεδά της προ της κρίσης”, πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. “Η αποκατάστασή της είναι εξαιρετική, ταχύτερη απ’ ό,τι άλλων χωρών, όμως πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί πλήρως”.

 

Ερωτηθείς αν “η απόσταση ανάμεσα σε μια Γερμανία που ενισχύεται και άλλες χώρες που εξασθενούν συνιστά απειλή για την ισορροπία στη ζώνη του ευρώ”, ο Τρισέ απάντησε: “Όχι, δεν το πιστεύω”.

 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε εξάλλου να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας, χρακτηρίζοντας “ειρωνεία” το γεγονός ότι μιλάμε σήμερα για ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ενώ δεν έχουν κλείσει άλλα σημαντικά ζητήματα.

 

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το σύμφωνο (ανταγωνιστικότητας που προτείνεται από το Βερολίνο και το Παρίσι). Αν ο στόχος του είναι να βελτιωθεί η λειτουργία της οικνομικής ένωσης χάρη σ’ ένα καλύτερο συντονισμό και σε μια καλύτερη ολοκλήρωση, θα το υποστηρίξουμε”, δήλωσε ο Τρισέ, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση που είχε κάνει σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Weser Kurier.

 

Όμως είναι “ειρωνεία”, πρόσθεσε, το γεγονός ότι “μιλάμε ήδη για ένα νέο σύμφωνο ενώ ταυτόχρονα οι χώρες της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να συζητούν τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και άλλα στοιχεία της οικονομικής διακυβέρνησης (…), μεταρρυθμίσεις που πιστεύουμε ότι δεν προχωρούν αρκετά μακριά”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ