Αλλάζει πόστο ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, ο οποίος θα συνεχίσει τον συντονισμό -για τη γερμανική κυβέρνηση- της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, από τη θέση του κοινοβουλευτικού υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο ίδιος ο κ. Φούχτελ, μιλώντας στην Deutsche Welle, απέρριψε την υπόθεση ότι η Ελλάδα αποτελεί για τη Γερμανία αναπτυσσόμενη χώρα, εξηγώντας ότι, καθώς το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο υπαγόταν ως τώρα, πέρασε στους Σοσιαλδημοκράτες, αναζητήθηκε ένα πιο «συμβατό» υπουργείο, από αυτά που επρόκειτο να στελεχωθούν από τη Χριστιανική Ένωση.
«Η απόφαση πάρθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχε η κ. Μέρκελ μαζί του. Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί εκείνο το υπουργείο, από αυτά που διεκδικούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, το οποίο θα ήταν “συμβατό” με την αρμοδιότητα του ως εντεταλμένου της καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Η πλάστιγγα έγειρε τελικά προς το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και αναφέρεται ότι ο κ. Φούχτελ, πριν γίνει υφυπουργός, είχε επανειλημμένα ασχοληθεί με θέματα αναπτυξιακής βοήθειας, ενώ συμμετέχει σε σειρά αποστολών στο εξωτερικό και συνέβαλε στην πραγματοποίηση αρκετών προγραμμάτων.
«Αυτή η εμπειρία του επιτρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του υφυπουργού σε αυτό το υπουργείο» επισημαίνεται. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερή του ιδιότητα, ως εντεταλμένου της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνεργασία σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αναφέρει μια σειρά από δυνατότητες που προσφέρει το υπουργείο. «Πρότυπο για την ίδρυση του στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ήταν το υπουργείο για Ζητήματα του Σχεδίου Μάρσαλ, που είχε ιδρυθεί το 1949. Οι εμπειρίες και οι μέθοδοι του υπουργείου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης αξιοποιήθηκαν και στο νέο υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης» περιγράφεται από την DW.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις λειτουργίες και τους στόχους του ανήκουν, μεταξύ άλλων, η συνεργασία με οργανισμούς, φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η από κοινού ανάπτυξη σχεδίων, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και η διασφάλιση της εφαρμογής τους, η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, η μεταφορά «βέλτιστων πρακτικών» σε θέματα δημόσιας διοίκησης αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς. Για τη διεκπεραίωση των στόχων το υπουργείο συνεργάζεται στενά με τα αναπτυξιακά ταμεία της ΕΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ αλλά και τη γερμανική κρατική τράπεζα KfW, η οποία ήδη δραστηριοποιείται για τη σύσταση ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εταίρος του υπουργείου είναι η επίσης κρατική Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ). Η GIZ, η οποία από αυτό το μήνα διατηρεί γραφείο στην Αθήνα, συμβάλλει στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή μέτρων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τον τομέα της υγείας και την βελτίωση του πλαισίου για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Η θέση του Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ ενισχύθηκε. Όχι μόνον επειδή διατηρεί την άμεση στήριξη της Καγκελαρίου, αλλά και επειδή το θέμα της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, στο οποίo δραστηριοποιείται, αποτελεί μέρος της κυβερνητικής συμφωνίας» καταλήγει η DW, αναφερόμενη στην σχετική πρόνοια που περιλαμβάνεται στο κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.