Τα πρώτα θύματα από την έναρξη της κρίσης στο Νότιο Σουδάν μετρά η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, δύο ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης των ανταρτών, ενώ συνολικά 20 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.
Συγκεκριμένα, η επίθεση σημειώθηκε σε βάση του ΟΗΕ στην περιοχή Ακάμπο. Αρκετοί πολίτες είχαν καταφύγει εκεί προκειμένου να γλιτώσουν από τις αιματηρές συγκρούσεις.
«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.
Νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί στρατιώτες ήταν τρεις.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Νότιο Σουδάν να σταματήσουν τις βιαιότητες ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης.
«Η καυστική ρητορική και η στοχευμένη βία πρέπει να σταματήσουν. Όλες οι πλευρές πρέπει να συλλογιστούν τις σοφές συμβουλές των γειτόνων τους, να δεσμευτούν σε διάλογο, να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης» τόνισε.
Ο στρατός του Νοτίου Σουδάν ανακοίνωσε ότι το Μπορ, η πρωτεύουσα του Τζονγκλέι, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο στρατιωτικών μονάδων πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ.
Το Μπορ είναι για τους Νοτιοσουδανούς το αιματοβαμμένο σύμβολο της αντιπαλότητας μεταξύ Μάκαρ και Κιρ.
Το 1991 οι άνδρες του Μάκαρ -κυρίως μέλη της φυλής Νούερ- οι οποίοι είχαν αποσχιστεί από τον Λαϊκό Στρατό για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SPLA), τους αντάρτες που μάχονταν για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν, σφαγίασαν στην πόλη αυτή περίπου 2.000 μέλη της φυλής Ντίνκα στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο Κιρ.
Η ένταση στο Νότιο Σουδάν κλιμακώθηκε τον περασμένο Ιούλιο όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο και βασικό πολιτικό αντίπαλό του Ρικ Μάκαρ -οι υποστηρικτές του οποίου ανήκουν, στην πλειονότητά τους, στη φυλή Νούερ.
Από τις μάχες που ξέσπασαν στις αρχές της εβδομάδας με αφορμή -σύμφωνα με την κυβέρνηση- την απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους του Μάκαρ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους μέχρι στιγμής. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Σκληρή στάση από τον πρώην αντιπρόεδρο
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Ριέκ Μασάρ, που κατηγορείται ότι υποκίνησε τις συγκρούσεις μεταξύ μονάδων του στρατού οι οποίες έχουν προκαλέσει αιματοχυσία από την Κυριακή, ζήτησε από την πλευρά του την ανατροπή του προέδρου Σάλβα Κίιρ.
Δήλωσε ότι δέχεται να συνομιλήσει μόνο για τους όρους της αποχώρησής του Κίιρ.
«Οι πρόσφατες μάχες απειλούν να βυθίσουν εκ νέου το Νότιο Σουδάν στις μαύρες ημέρες που βίωσε κατά το παρελθόν» προειδοποίησε με άλλη ανακοίνωση, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των «μαχών για το ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης».