«Κατάφωρα άδικη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής την κριτική ότι η Ελλάδα υπερφορολογεί την ακίνητη περιουσία σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, χαρακτηρίζοντας εμμέσως ως «φιλοσοφίες» την κριτική περί περί «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας που είχε ασκήσει νωρίτερα ο βουλευτής της Ν.Δ. Β. Πολύδωρας.
Μέχρι το 2010 η συμβολή στα έσοδα των φόρων επί της περιουσίας και ειδικότερα επί της ακίνητης περιουσίας ήταν πολύ χαμηλότερη από ότι για την πλειονότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι το φορολογικό σύστημα σχεδόν αγνοούσε αυτή την πηγή εσόδων. Όσον αφορά στο όριο των ακαθάριστων εσόδων για την τήρηση βιβλίων των αγροτών είπε ότι θα είναι πιθανότατα στα 10.000 ευρώ.
Απαντώντας εμμέσως στον κ. Πολύδωρα, είπε ότι είναι «καλές οι φιλοσοφίες, αλλά οι δημοσιονομικοί στόχοι για έξοδο από την κρίση είναι αυτοί που μετράνε», ενώ δύο φορές στην ομιλία του αναρωτήθηκε με έμφαση: «αυτό είναι δήμευση;».
«Το να αναφέρονται και να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες περί δήμευσης, καταστροφής κτλ. είναι άκρως επιβλαβής τακτική», τόνισε και υποστήριξε ότι:
• Το 85% των σπιτιών είναι σε ζώνες κάτω των 1500 ευρώ/ τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ο φόρος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ/ τετραγωνικό μέτρο.
• Σχεδόν 80% των οικοπέδων θα πληρώσουν από 3 ευρώ 60 ευρώ το στρέμμα.
• Το 90% των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται θα πληρώνουν φόρο μέχρι 2,6 ευρώ το στρέμμα. Είναι δήμευση αυτό;
• Μόνο το 5% των φορολογούμενων θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.
• 800.000 φορολογούμενοι θα έχουν μειωμένο ή καθόλου φόρο.
«Επεκτείνουμε τη φορολογική βάση, κατανέμουμε δικαιότερα τα βάρη»
«Με την θεσμοθέτηση του ΕΝΦΙΑ επεκτείνουμε τη φορολογική βάση, κατανέμουμε δικαιότερα τα βάρη και διορθώνουμε αναπόφευκτες ελλείψεις της έκτακτης φορολόγησης μέσω ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες», ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, επιτυγχάνει, για την συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας, σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με την επιβάρυνση τους το 2013. Η ελάφρυνση είναι της τάξης του 4% έως 20%, που πρέπει να προστεθεί στην φετινή ελάφρυνση κατά 15% του ΕΕΤΑ».
Στα 2,65 δισ. τα αναμενόμενα έσοδα
Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 αναμένεται να κυμανθούν στα 2,65 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου στο επίπεδο του αθροίσματος των εσόδων του ΕΕΤΑ και του ΦΑΠ του 2013, επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι «θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα έσοδα των συσσωρευμένων φόρων προηγούμενων ετών που κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μέσα στο 2013». Συγκεκριμένα το ΕΕΤΑ του 2013 θα αποδώσει 1.9 δισ., ενώ ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ, θα είναι χαμηλότερος κατά 100 εκατ., ενώ το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε περισσότερες ιδιοκτησίες από αυτές που πλήρωναν μέχρι σήμερα. «Ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη για κατοικίες, μαγαζιά, επιχειρήσεις που επιβαρύνονται φορολογικά μέχρι τώρα, και να φορολογήσει με λογικό και αναλογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν επιβαρύνονταν», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ, είπε ο Γ. Στουρνάρας, έχει προοδευτικό χαρακτήρα με 12 κλιμάκια, δεν επιβάλλεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας του κτίσματος επί τον αναλογούντα βασικό φόρο της κλίμακας, με την προσμέτρηση συντελεστών που αναλογούν στην παλαιότητα, στην επιφάνεια, στον όροφο, στον αριθμό των προσόψεων και κατά περίπτωση στο αν ο χώρος είναι βοηθητικός ή αν το ακίνητο είναι ημιτελές.
Στο 0,4 ο συντελεστής για τα ημιτελή κτίσματα
Για τα ημιτελή ανέφερε ότι ο συντελεστής ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής, εφόσον δεν είχαν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ και είναι κενά ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής. Υπενθύμισε ακόμη ότι ελήφθη μέριμνα για την παλαιότητα των κτιρίων.
Για τις περιπτώσεις ακινήτων που το ύψος των τιμών ζώνης ενδεχομένως να προκαλεί στρεβλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως «το ότι ορισμένα κτίρια ή οικόπεδα κατατάσσονται σε ψηλά κλιμάκια δεν οφείλεται στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά στην ένταξη συγκεκριμένων εκτάσεων, στα σχέδια πόλεων και οικισμών, όπως αποφασίστηκε από τις αρμόδιες τοπικές αρχές». Δεσμεύθηκε δε να εξετάσει ειδικές περιπτώσεις που του έχουν στείλει βουλευτές.
Χαμηλότεροι οι συντελεστές φορολόγησης σε σχέση με του ΦΑΠ
Για τις μεγάλης αξίας ιδιοκτησίες παραδέχθηκε ότι φορολογείται το σύνολο της αξίας των ιδιοκτησιών φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά διευκρίνισε ότι οι συντελεστές φορολόγησης είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τους συντελεστές του ΦΑΠ και μάλιστα, για τα φυσικά πρόσωπα, το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 από 200.000 που ήταν στην περίπτωση του ΦΑΠ.