Την ικανοποίησή της για την εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση 83,5 εκατομμυρίων ευρώ για την Κύπρο.
Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «οι κυπριακές αρχές έχουν καθιερώσει ρεκόρ σθεναρής πολιτικής εφαρμογής, εκπληρώνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους με άνετα περιθώρια, κάνοντας βήματα προς την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προωθώντας διαρθρωτικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις».
Στη συνέχεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι «ενώ οι μακροοικονομικές επιδόσεις ήταν κάπως καλύτερες από το αναμενόμενο, η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες και υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους. Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ευρεία δημόσια υποστήριξη, είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης», όπως επισήμανε.
Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα έχει πλήρως ανακεφαλαιποιηθεί με ιδιωτική -συμπεριλαμβανομένων των ξένων πόρων- και αναλήφθηκαν τα αρχικά βήματα ώστε να σταθεροποιηθεί ο συνεταιριστικός πιστωτικός τομέας, όπως επισήμανε, προσθέτοντας ότι οικοδομώντας πάνω σ’ αυτές τις προσπάθειες, οι τράπεζες θα χρειαστεί να εφαρμόσουν τα δικά τους σχέδια αναδιάρθρωσης. Η ανακεφαλαιοποίηση και ενοποίηση των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθούν ταχέως. Αυτά θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για μια περαιτέρω σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στις πληρωμές, σε ευθυγράμμιση με τον οδικό χάρτη των αρχών, ενώ θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
Επίσης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2014 είναι «κατάλληλα συντηρητικός» και υπογραμμίζει πως η συνεχής σύνεση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι αναγκαία και θα πρέπει να συμπληρώνεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την επαρκή προστασία των ευάλωτων ομάδων, τη βελτίωση της διαχείρισης των εσόδων και την ενδυνάμωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι αρχές πρέπει επίσης να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων».