Εκπτώσεις χαμηλότερες από αυτές που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση θα προσφέρει τελικά η Gazprom στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου, κάτι που δεν αποκλείει ακόμη και την προσφυγή στην διεθνή διαιτησία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με βάση τη νέα φόρμουλα της Gazprom για τον υπολογισμό της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, προκύπτει μια τιμή της τάξης των 400-406 δολαρίων τα χίλια κυβικά μέτρα, ωστόσο η ελληνική πλευρά απαιτεί τιμή όχι κάτω από τα 380 δολάρια.
Η διαφορά είναι της τάξης των 20-26 δολαρίων ή 5%-6% υψηλότερη απ’ αυτήν που επιδιώκει η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά των 400-406 δολαρίων μεταφράζεται σε μια έκπτωση μόλις 12% με 13% έναντι της τιμής των 460 δολαρίων με την οποία προμηθευόταν η Ελλάδα από τη Gazprom κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Αυτή η έκπτωση όμως δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά καθώς ο μέσος όρος πώλησης του ρώσικου αερίου στην Ευρώπη είναι περίπου 365 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Άλλες μάλιστα χώρες όπως η Γερμανία απολαμβάνουν τιμές γύρω στα 340 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, δείχνουν ότι η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αερίο σε τιμή κατά 43% υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. έχοντας έτσι την 3η ακριβότερη τιμή πανευρωπαικά, πίσω μόνο από τη Σουηδία και τη Δανία.
Αναδρομική ισχύς
Άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί είναι η αναδρομική ισχύ της νέας τιμής για την οποία οι Ρώσοι προσφέρουν μόνο 6 μήνες. Αντίθετα, σε άλλους ευρωπαίους πελάτες τους είχαν προσφέρει διπλάσια αναδρομικότητα με αποτέλεσμα να επιστρέψουν τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια το 2012 και περίπου 900 εκατομμύρια το 2013.
Η ελληνική πλευρά βρίσκεται εν αναμονή της τελικής πρότασης της Gazprom, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται εντός της εβδομάδας η άφιξη στην Αθήνα εκπροσώπων της ρωσικής εταιρείας.
Εφόσον δεν αλλάξει κάτι, προκύπτει ότι οι προσφερόμενοι από τη Gazprom όροι είναι δυσμενέστεροι από αυτούς που πέτυχαν άλλοι ευρωπαίοι πελάτες της. Παράλληλα γίνεται σαφές ότι η Gazprom δεν αναγνωρίζει τη δύσκολη συγκυρία την οποία διέρχεται ένας πελάτης τους.
Όσο για το ενδεχόμενο προσφυγής της ελληνικής πλευράς στη διαιτησία, θα προσφέρει ενδεχομένως μεγαλύτερες εκπτώσεις, αλλά για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η διαδικασία αυτή, η εγχώρια αγορά θα επιβαρύνεται με τις υψηλότερες τιμές.