Αναπόφευκτο ένα τρίτο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα, υποστηρίζει το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών
Ευκαιρίες, προκλήσεις… και στο βάθος νέο πακέτο. Σε αυτό το τρίπτυχο συμπυκνώνεται η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., αλλά και το διάστημα πέραν αυτού μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ.
«Η ελληνική προεδρία αποτελεί εφαλτήριο για την Ελλάδα για να αποδείξει ότι μπορεί να διαδραματίζει υπεύθυνο ρόλο στην Ε.Ε., κι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που θα πρέπει να αποστείλει η Ελλάδα», υποστηρίζει ο Μαρσέλ Φράτσερ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ρωσίας.
Αλλά μέσα από την αντιληπτική ικανότητα των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων παραμένει ένας αδύναμος εταίρος, με μεγάλα εσωτερικά προβλήματα που θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Υπό αυτήν την έννοια η διακήρυξη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε., ότι εφαρμόζει τους κοινούς κανόνες και ότι θέλει να συμβάλει σε αυτό, αποτελεί μάλλον ένα συμβολικό καθήκον.
«Πώς θα γίνει βιώσιμο το χρέος»;
Ο Γερμανός οικονομολόγος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας μιας και το χρέος της έχει φτάσει στο 170% του ΑΕΠ, το οποίο δεν μπορεί στο απώτερο μέλλον να ξεπληρώσει.
«Πρέπει να συλλογιστούμε δύο πράγματα: πρώτον, πώς θα διασφαλιστεί η χώρα οικονομικά μέχρις ότου να μπορεί το χρέος της να γίνει βιώσιμο, και δεύτερον, τι μπορεί να γίνει στην πράξη για να μειωθεί αυτό το χρέος. Γίνεται λόγος για κούρεμα ή για απομείωση. Κατά την άποψή μου είναι κάτι το αναπόφευκτο. Πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το ύψος του χρέους για να δώσουμε στη χώρα ευκαιρία να αποκτήσει βιώσιμη οικονομία», επισημαίνει.
«Να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών»
Όπως και άλλοι οικονομολόγοι, ο Μαρσέλ Φράτσερ δεν πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές, κάτι που δεν χρειάζεται εξάλλου, αφού παίρνει χρήματα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
«Το ερώτημα είναι τι θα γίνει του χρόνου» διερωτάται, «αν θα εμπιστευτούν οι αγορές την ελληνική κυβέρνηση προσφέροντάς της δάνεια σε ευνοϊκούς όρους. Μέχρι στιγμής αυτό δεν διαφαίνεται, που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να επανακτήσει αυτήν την εμπιστοσύνη», αναφέρει.