Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος γερμανικών Τραπεζών (BdB) προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της. Με αυτή την αφετηρία προτείνει μάλιστα στα επικείμενa “stress tests” να συμπεριληφθούν και τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες, όπως γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD). Αυτό θα σήμαινε ότι –σε αντίθεση με το τεστ του 2010– θα τεθεί στα σχέδια επί χάρτου και η εκδοχή αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας της ΕΕ.
Σύμφωνα με την FTD ο πρόεδρος του Συνδέσμου γερμανικών τραπεζών “ΒdB” Αντρέας Σμιτς είπε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι “η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπότρεπτη”, σημειώνοντας ότι “δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά βρίσκονται περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας”. Πάντως δεν περιμένει κάτι τέτοιο πριν το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας του ευρώ. Ο κ. Σμιτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εκτιμώντας ότι “δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ούτε μεμονωμένης τράπεζας”.
Η πρόταση του κ. Σμιτς να συμπεριληφθούν και τα κρατικά ομόλογα στο τεστ αντοχής των τραπεζών προκάλεσε αίσθηση καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερή θέση τόσο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), όσο και άλλων συνδέσμων τραπεζών. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου δημόσιων Τραπεζών Καρλ-Χάιντς Μπόος δήλωσε στην FTD ότι “θα ήταν παράδοξο να συμπεριληφθεί αυτό το ενδεχόμενο, διότι έτσι θα αμφισβητούνταν η αποτελεσματικότητα της ομπρέλας διάσωσης του ευρώ”. Σύμφωνα με την FTD και ο διεθνής σύνδεσμος τραπεζών Institute of International Finance “ΙΙF” απορρίπτει τέτοια συζήτηση. “Προς το παρόν είναι πρόωρο να βγει το συμπέρασμα ότι κάποια χώρα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση”, είπε ο γενικός διευθυντής του ΙFF Τσαρλς Νταλλάρα στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι “πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών”.