«Η Ελλάδα βγαίνει φέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα»
«Η επιμονή ανταμείβεται», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν, όπως είπε, ότι «η Ελλάδα βγαίνει φέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα».
Αφού ανέφερε πως την τελευταία πενταετία η Ε.Ε. αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, ο κ. Μπαρόζο, επισήμανε πως η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης, ενώ σε εγκάρδιο τόνο πρόσθεσε: «Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, χάρη στην υποστήριξη και στην αλληλεγγύη της ΕΕ, η Ελλάδα αντιμετώπισε τη δυσκολότερη περίοδο της κρίσης.
Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε πως οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι τεράστιες, οι κοινωνικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι απαιτητικές και η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα. Όμως, πρόσθεσε έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος: Η Ελλάδα αλλάζει την οικονομία της, φέτος θα βγει από την ύφεση, αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και μειώνει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, όπως και στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, εξέφρασε την επιθυμία να «αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αξιοπρέπεια και γενναιότητα που επέδειξε», λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες». Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν πρέπει να χαθούν τώρα οι προσπάθειες και να διακυβευθεί η επιτυχία του προγράμματος».
Παράλληλα, εξήρε τις ενέργειες της κυβέρνησης, κάνοντας ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως όλοι επέδειξαν γενναιότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό.
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε, εκτός από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, «όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να συστρατευθούν και να μετάσχουν στις εκλογές, προκειμένου να συμβάλουν στο μέλλον της ΕΕ, «η οποία είναι το καλύτερο πολιτικό κατασκεύασμα για τη μείωση της βαρβαρότητας στον κόσμο».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρούμε πως η ειρήνη, η δημοκρατία ή η ελευθερία αποτελούν δεδομένα. «Κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να εξοβελίζει τους παλαιούς δαίμονες της Ευρώπης και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου προβάλλοντας ταυτόχρονα τη σπουδαία ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης».