Τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της ενέργειας παρουσίασαν χθες σε ενημερωτική εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτης και ο υφυπουργός, κ. Α. Παπαγεωργίου.
Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ζήτημα των υψηλών τιμών της ενέργειας και οι επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τους καταναλωτές, ιδιαίτερα τους ευάλωτους, θέμα που θα συζητηθεί στα Συμβούλια Υπουργών του Μαρτίου και του Ιουνίου. Έμφαση θα δοθεί επίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν ακόμη:
– Την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2014. Η ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει τη δημιουργία και ενίσχυση των υποδομών για τα έργα που έχουν χαρακτηριστεί «Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCIs), γεφυρώνοντας τα κενά μεταξύ των διασυνδέσεων των κρατών μελών και ενισχύοντας το ρόλο και τα δικαιώματα των καταναλωτών.
– Για τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακών υποδομών στο Άτυπο Συμβούλιο του Μαΐου στην Αθήνα, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων της Ένωσης, στο πλαίσιο της μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές, όπως ο Νότιος Διάδρομος με τροφοδοσία της Ένωσης από την Κασπία, η Ανατολική Μεσόγειος με τις πρόσφατες έρευνες υδρογονανθράκων, που μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική νέα πηγή τροφοδοσίας. Θα αναζητηθούν επίσης νέοι τρόποι χρηματοδότησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), όπως ενισχυμένα δάνεια, ομόλογα έργων, κ.α.
– Οι διεθνείς σχέσεις στον τομέα της ενέργειας και κυρίως διεθνείς συνεργασίες όπως είναι η Ενεργειακή Κοινότητα για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ένωση για την Μεσόγειο, οι διμερείς σχέσεις με Ρωσία και ΗΠΑ, οι σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς, όπως OPEC, IRENA, κ.α
Αναφερόμενος ειδικά στην πυρηνική ενέργεια, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι μη πυρηνική χώρα και η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί επιλογή στον εθνικό μας σχεδιασμό. Δεδομένου ωστόσο ότι οι συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος μπορεί να είναι και διασυνοριακές, η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της πυρηνικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό αποτελεί προτεραιότητα η υιοθέτηση της τροποποίησης της Οδηγίας για την Πυρηνική Ασφάλεια, η συζήτηση της οποίας ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου.