Αγνοούν τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού Ο «κύκλος των χαμένων επενδύσεων στην Ελλάδα» δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ.
Περισσότερα από 100 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν για την ελληνική οικονομία από projects που έχουν «παγώσει» ή έχουν ματαιωθεί, εξαιτίας της ανελέητης γραφειοκρατίας, της ασυνεννοησίας ή της αδιαφορίας των αρμόδιων υπουργών και των προσφυγών τοπικών φορέων, κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάθε φορά που μια μεγάλη επένδυση βρίσκεται στα… σκαριά.
Την ώρα που η κυβέρνηση κραδαίνει για fast track επενδύσεις, που θα ξεμπλοκάρουν τα επιχειρηματικά σχέδια μεγάλων ομίλων του εξωτερικού, που εδώ και χρόνια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και έχουν καταθέσει ολοκληρωμένα business plan στα αρμόδια υπουργεία και την στιγμή που η Τρόικα πιέζει για πώληση ή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ, ξένοι επενδυτές που «δοκίμασαν τις αντοχές» τους στη χώρα μας αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον… αγώνα δρόμου για την έκδοση των αδειών. Ενώ οι επίδοξοι νέοι «μνηστήρες» αποθαρρύνονται από την τραγελαφική κατάσταση της γραφειοκρατίας και στρέφονται προς άλλες χώρες και αγορές, εκεί όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για την υλοποίηση ενός έργου. Έτσι, τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκονται στον… αέρα δεκάδες μικρές ή και μεγαλύτερες επενδύσεις, λόγω του παραλογισμού και της δυσκινησίας του ελληνικού κράτους, που ενώ δηλώνει σε όλους τους τόνους πως θέλει να προσελκύσει κεφάλαια, με διάφορες παραλείψεις του τα διώχνει.
Στους οικονομικούς κύκλους συντηρείται μια επιφυλακτικότητα και δυσπιστία ως προς τις υποσχέσεις της κυβέρνησης πως μέσω της πώλησης ορισμένων περιουσιακών της στοιχείων ή και μέσω πολυετών συμβάσεων παραχώρησης ΣΔΙΤ θα «πείσουν» ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην χώρα μας. Και αυτό επειδή στη δεύτερη περίπτωση, αν προκύψουν επισφάλειες από ένα συγκεκριμένο project, ο ιδιώτης αναλαμβάνει μόνος του το ρίσκο και το κόστος, χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Ωστόσο, στην κυβέρνηση επιμένουν πως θα παρουσιάσουν ένα ελκυστικό πακέτο επενδύσεων στις διεθνείς αγορές, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις συμβάσεις παραχώρησης, για την διεκδίκηση των οποίων θα διεξαχθούν διεθνείς διαγωνισμοί. Όσο μικρότερη θα είναι μάλιστα η συμμετοχή του δημόσιου τομέα στα εν λόγω έργα, τόσο μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θα έχει η σύμβαση.
«Νικητής» θα βγει εκείνος, ο οποίος θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό. Αρκεί, να μην επαναληφθεί η ιστορία του Costa Navarino της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία, όπου χρειάστηκαν περίπου 3.000 υπογραφές και 600 αδειοδοτήσεις από υπηρεσίες του Δημοσίου. Από την ελληνική ολιγωρία δεν «γλίτωσε», ούτε η μαμά – εταιρεία του Μίκυ Μάους, «Walt Disney Company». Ο μεγαλύτερος κολοσσός στον τομέα της ψυχαγωγίας και των media διεθνώς, που ίδρυσαν πριν από 88 χρόνια οι αδελφοί Disney, έχει υποβάλλει εδώ και έναν χρόνο περίπου δύο προτάσεις στα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος για τη δημιουργία θεματικών πάρκων σε δύο εκτάσεις – φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου στην Αττική.
Το πρώτο αφορά σε ένα θεματικό πάρκο, το οποίο θα εκτείνεται σε 2.000 στρέμματα στην περιοχή του Σουνίου και θα διαπραγματεύεται την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, μεταξύ των οποίων ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Οδυσσέας κ. α. Ένα πάρκο – πρότυπο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια συνολικά, που θα αποτελούσε πόλο – έλξης για τους τουρίστες και άλλους ξένους επενδυτές, που θα… μιμούνταν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ομίλους σε παγκόσμιο επίπεδο τολμώντας να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ θα συνέβαλε στην οικονομική ανάταση.
Η δεύτερη πρόταση του προέδρου της Cero Robert Iger ήταν η δημιουργία ενός θαλάσσιου πάρκου, αυτή τη φορά στον Άγιο Κοσμά, σε εκτάσεις που ανήκουν στην «Ολυμπιακά Ακίνητα».
Εκτάσεις γης, οι οποίες παραχωρούνται, μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε όποιον υποψήφιο επενδυτή πλειοδοτεί κατά τη διεκδίκηση των πολυετών συμβάσεων παραχώρησης με το Δημόσιο και για όσο χρόνο ορίζουν οι όροι της σύμβασης. Η πρόταση της Walt Disney «πρόλαβε» τις εξελίξεις με τις πιέσεις της Τρόικας για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς έγινε στις αρχές του 2010.
Και για τα δύο έργα η εισηγμένη στον δείκτη NYSE είχε καταθέσει εμπεριστατωμένα business plan, στο οποίο εξηγούσε και περιέγραφε στους αρμόδιους υπουργούς, κ. κ Παύλο Γερουλάνο και Τίνα Μπιρμπίλη τον ακριβή αριθμό των θέσεων εργασίας που θα δημιουργούνταν, την φορολόγησή τους και τα οφέλη που θα προέκυπταν από την παραχώρηση των εκτάσεων, που ζητά από το Δημόσιο.
Όμως, αντί για απάντηση από τα χείλη των αρμοδίων, η Walt Disney ακόμα περιμένει στο… ακουστικό της.
Τα project είναι «ξεχασμένα» στα συρτάρια των υπουργείων και οι πληροφορίες αποδίδουν την ολιγωρία των κυβερνώντων στις ενστάσεις και διαφωνίες που έχει εκφράσει η κα Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με την επένδυση, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μια επένδυση, που θα μπορούσε ετησίως να βάζει στα κρατικά ταμεία διόλου ευκαταφρόνητα ποσά από τα έσοδα που θα είχε η εμπορική διαχείριση των έργων. Στην ουσία διώχνουμε με τον τρόπο αυτό μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, που στο ψυχαγωγικό της χαρτοφυλάκιο ανήκουν πλήθος θυγατρικών με αντικείμενο τη μουσική, το θέατρο, την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα κινηματογραφικά στούντιο, τη βιομηχανία καρτούν, τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το λιανεμπόριο και φυσικά την διαχείριση πάρκων και τουριστικών θέρετρων. Πάρκα σαν αυτά, που ήθελε να δημιουργήσει στην Ελλάδα, που θα θύμιζαν εκείνα του Τόκιο, του Παρισιού και του Χονγκ Κονγκ.
Η Walt Disney Company είναι χαρακτηριστικό πως είχε ετήσια καθαρά έσοδα το 2010, 38,063 εκατ. δολάρια και έχει συμπεριληφθεί στην λίστα με τις ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου.
Οι πληροφορίες θέλουν εκπροσώπους του αμερικανικού κολοσσού να έχουν εκφράσει, μέσω των οικονομικών τους συμβούλων, που έχουν αναλάβει να παρακολουθούν το project στην Ελλάδα, την δυσφορία και την ενόχλησή τους από τις καθυστερήσεις, αλλά και από την άρνηση της Πολιτείας να μπει στον «κόπο» για να μελετήσει σοβαρά τις δύο προτάσεις που έχει κάνει.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της DEALnews που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου.