Ο χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να έχει προκαλέσει ανησυχίες αποπληθωρισμού, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ένδειξη ότι η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει από την κρίση της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
«Ο σχετικά χαμηλός πληθωρισμός αυτή τη στιγμή είναι μέρος της φάσης στην οποία βρισκόμαστε, η οποία διαχειρίζεται κάποια από τα μακροοικονομικά προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Εάν ενισχύσεις την ανταγωνιστικότητά σου, εάν καταφέρεις να μειώσεις το κόστος της εργασίας –και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης κάνουν αυτό ακριβώς αυτή τη στιγμή- αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε χαμηλότερο πληθωρισμό».
«Ο χαμηλότερος πληθωρισμός αποτελεί μέρος της οικονομικής ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης και είναι αναπόφευκτο. Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα ότι θα πάει παρακάτω», δήλωσε. Το Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην περιοχή διαμορφώθηκε στο 0,8% ετησίως, χαμηλότερα των προσδοκιών, αφού σημείωσε άνοδο μόλις 0,9% το Νοέμβριο και οριακά υψηλότερα του χαμηλού 47 μηνών του Οκτωβρίου (0,7%), εντείνοντας τις ανησυχίες ότι μπορεί να προκύψει αποπληθωρισμός.
Ο καθησυχασμός του Ντάισελμπλουμ για τα στοιχεία, απηχούν τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος χθες διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, δηλώνοντας πως ο χαμηλός πληθωρισμός του Δεκεμβρίου οφείλεται εν μέρει σε μια τεχνική αλλαγή στη συλλογή των στοιχείων στη Γερμανία. Δήλωσε πως δεν ανέμενε άνοδο του πληηθωρισμού.
«Έχουμε κολλήσει κοντά σε μια αποπληθωριστική θέση στην ευρωζώνη σε όλο το χρόνο. Πρόκειται απλώς για προσφορά και ζήτηση», δήλωσε στο CNBC o Richard Martin, γενικός διευθυντής της ΙΜΑ Asia.
Από την πλευρά του ο Draghi αν και ήταν σαφής ότι «είναι πρώιμο να κηρύξουμε τη νίκη», αναφορικά με το τέλος της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν πιο αισιόδοξος. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Υπάρχει μια πιθανότητα τώρα να ανακάμψει η ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται περαιτέρω εσωτερική ζήτηση, χρειάζεται ενίσχυση της πίστωσης και αυτό ακριβώς δουλεύουμε τώρα», πρόσθεσε.
«Η Ευρώπη δεν έχει αφήσει ανεκμετάλλευτη την κρίση. Έχουμε γίνει περισσότερο αξιόπιστοι, νομίζω, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία. Κάνουμε μεγαλύτερες προσπάθειες αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η τραπεζική ένωση βασικά δηλώνει ότι η Ευρώπη μπορεί, σε μια περίοδο μόλις ενός έτους, να επιτύχει μια τόσο σύνθετη συμφωνία», δήλωσε.
Ο ίδιος εκτιμά πως η τραπεζική ένωση θα βοηθήσει να τονωθεί η ροή της πίστωσης σε προβληματικές οικονομίες. «Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν σε διάφορες χώρες και η πίστωση είναι μεγάλο ζήτημα», δήλωσε.
«Μία από τις προκλήσεις που βλέπω στην Ευρώπη είναι ο μηχανισμός διάδοσης μεταξύ της υψηλής αυτής ρευστότητας από την ΕΚΤ που φθάνει στις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, προς τους καταναλωτές και 6τις επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο David Costa του Robert Kennedy College.