Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη λειτουργία της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ειδικότερα, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 29/2011 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, και οι δύο νέες υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν είναι πανελλαδικής εμβέλειας και θα υπάγονται στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ενώ θα εποπτεύονται από τον αρχηγό του Σώματος. Τα στελέχη της νέας αυτής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς και άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του εξωτερικού.
Στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Αστυνομίας, μεταξύ των άλλων, υπάγονται 1) Η παράνομη νομιμοποίηση εσόδων, 2) Η κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας, 3) Η καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων (δασικών κ.λπ.), 4) Οι παράνομες συναλλαγές και δραστηριότητες στο πλαίσιο των πιστωτικών και χρηματοδοτικών Ιδρυμάτων, καθώς και των χρηματοπιστωτικών Οργανισμών και Ομίλων, 5) Η παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ή χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων από το κράτος, 6) Η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και διακίνηση χρήματος, 7) Το λαθρεμπόριο, 8) Η παράνομη διακίνηση και νόθευση αγαθών και άλλων προϊόντων, 9) Η απόκρυψη ή αλλοίωση φορολογικών στοιχείων, 10) Η μη έκδοση αποδείξεων, 11) Οι παραβάσεις που τελούνται στα πρακτορεία, στους φορείς διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών και καζίνο, 12) Η μη καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών, 13) Οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, 14) Οι παράνομες συνταγογραφήσεις και η έκδοση αναληθών γνωματεύσεων ιατρών σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου, 15) Η μη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών ή νοσηλευτικών υπηρεσιών.