Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από νέα έργα – ενταγμένα και επενδυτικές προτάσεις – εισέρχονται στην ελληνική οικονομία για επενδύσεις στο 18μηνο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης.
Τη χρονική περίοδο από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, εντάχθηκαν τρία νέα έργα στο καθεστώς fast track, με προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ και αναμενόμενη δημιουργία 3.100 θέσεων εργασίας, επιλέχθηκε ο αγωγός ΤΑΡ, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ με αναμενόμενη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας, εντάχθηκαν 14 νέα έργα σε καθεστώς ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, ενώ υπήρξαν εισροές ξένων κεφαλαίων για εξαγορές, συγχωνεύσεις και επεκτάσεις δραστηριοτήτων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, υπάρχουν αιτήσεις για ένταξη επιχειρηματικών σχεδίων στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, και εισροές ξένων κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 2,42 δισ. ευρώ.
Επαφές των συστημικών τραπεζών με επενδυτές από τα Εμιράτα
Εν τω μεταξύ, συναντήσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας φέρονται να πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω του επίσημου κρατικού φορέα για επενδύσεις του Άμπου Ντάμπι, προκειμένου να συνεργαστούν για τη συγχρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Εξάλλου, Άμπου Ντάμπι και Κατάρ έχουν στείλει επιστολές με συγκεκριμένα τεχνικά ερωτήματα στο ελληνικό Δημόσιο για να συμμετάσχουν στο Επενδυτικό Ταμείο, επικαλούμενο δηλώσεις στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε δημοσιογράφους.
Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε η συμμετοχή στη Eurobank τριών κοινοπραξιών εταιρειών «με φήμη, βάθος χρήματος και ειδική γνώση», αλλά τονίστηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα stress tests.
Ακόμη, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να ενημερώθηκε πως η εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ ξεκινάει στην Ελλάδα τη λειτουργία του κέντρου logistics, στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα περνάει από το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ η πώληση του Ελληνικού, μια επένδυση περίπου 5-8 δισ. ευρώ, και θα δοθεί στους τρεις ενδιαφερόμενους το νομικό κείμενο της σύμβασης.
Μετά την πώληση, η σύμβαση θα είναι τριμερής, θα την υπογράφει και το ελληνικό Δημόσιο καθότι θα αναλαμβάνει συγκεκριμένες ευθύνες. Θα εγγυάται ότι το οικόπεδο είναι καθαρό και ελεύθερο και θα αναλαμβάνει την ευθύνη ότι μπορεί να αδειοδοτήσει την επένδυση.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί καζίνο στην περιοχή, σύμφωνα με την πληροφόρηση του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν θα αποκλείεται το ενδεχόμενο από τη σύμβαση και θα υπάρξει επιπλέον τίμημα για μια τέτοια επένδυση, ενώ δεν αποκλείεται ο διαφορετικός επενδυτής.