Τη δέσμευση, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει ευνοϊκή ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, επανέλαβε από το βήμα της Ολομέλειας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης διευκρινίζοντας ότι θα έρθει στη Βουλή, μόλις πάρει την ευρωπαϊκή έγκριση.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης μίλησαν για απόγνωση χιλιάδων αγροτών μπροστά στο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν να χάσουν τις περιουσίες τους και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση καλώντας την να καταθέσει άμεσα σχετική τροπολογία για την επίλυση του προβλήματος.
Αφορμή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ρυθμίσεις για ζωοτροφές, τρόφιμα και προστασία των ζώων, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας ο κ. Τσαυτάρης στην αιτιάσεις αυτές, αντέτεινε ότι γίνεται προσπάθεια από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να λυθεί το πρόβλημα με ρύθμιση που θα είναι άρτια, για να μην χαρακτηριστεί παράνομη από την ΕΕ, και επιβληθεί στην Ελλάδα νέο πρόστιμο.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής του νομοσχεδίου Δημήτρης Κοδέλας όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ευάγγελος Αποστόλου, κατηγόρησαν μεταξύ άλλων την κυβέρνηση, για εξοντωτική υπερφορολόγηση των αγροτών και για απαράδεκτη καθυστέρηση στη λύση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια επισημαίνοντας τον κίνδυνο πολύ σύντομα, χιλιάδες από αυτούς, να βρεθούν εκτός παραγωγής.
Εξηγώντας την κατάσταση ο υπουργός επισήμανε ότι «τα κόκκινα δάνεια, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την Τράπεζα Πειραιώς. Αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχουν μείνει στην παλαιά ΑΤΕ, ας το πούμε στο ‘κακό’ κομμάτι της ΑΤΕ, που δεν πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς.»
» Αυτά λοιπόν τα δάνεια και ιδιαίτερα η υπερ-υποθήκευση γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Ο λόγος που δεν προχώρησε αυτή η ιστορία ήταν γιατί ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, να σιγουρέψουμε ότι αυτή η ρύθμιση που γίνεται δεν θα εκληφθεί ως καμουφλαρισμένη επιδότηση των αγροτών, έτσι ώστε χρόνια αργότερα να θεωρηθεί παρατυπία και να φάμε άλλο ένα πρόστιμο και να αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε. Αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης».
«Θέλουμε να βοηθήσουμε, να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και φυσικά κανένας από εμάς δεν θα ήθελε να πάρει τα χωράφια αυτών των αγροτών. Ίσα-ίσα που η ρύθμιση έρχεται να τους βοηθήσει» πρόσθεσε ο Αθ.Τσαυτάρης.
Σε ό,τι αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι «δεν ήξερε κανένας πόσο χρόνο θα πάρει αυτή η κατάσταση, γιατί δεν ήξερε κανείς πόσοι από αυτούς τους περίπου έξι χιλιάδες πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς θα ήταν υγιείς έπειτα από το ξεκαθάρισμα. Επομένως, αυτό ακριβώς το πράγμα ζητήσαμε να γίνει και αυτό έγινε».
Ακόμη, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το τέλος Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των σχετικών στοιχείων, θα έχει ρυθμιστεί το θέμα και θα υπάρχει μια εικόνα των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών για να εξεταστεί τι θα γίνει με αυτούς στο δευτεροβάθμιο επίπεδο εκτιμώντας ότι οι υγιείς συνεταιρισμοί δεν θα είναι πάνω από 700-800.