Η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, ορυκτών και καυσίμων, μεταφορικών και τουριστικών υπηρεσιών, που είναι, συνεπώς, και οι τομείς που έχουν την καλύτερη προοπτική στην κινεζική αγορά. Αυτό σημειώνεται σε έκθεση της πρεσβείας μας για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Κίνας. Όπως αναφέρεται, η χώρα μας δεν έχει κατακτήσει ακόμα τη θέση που της αναλογεί στις εισαγωγές της Κίνας. Μια εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι η χώρα μας δεν διαθέτει κάποια ανταγωνιστική πρόταση στα αγαθά τα οποία η Κίνα εισάγει, δηλαδή κυρίως στα είδη υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, συγκρίνοντας το εξαγωγικό πρότυπο των δύο χωρών, το οποίο ως ένα βαθμό υποδηλώνει και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα, διαπιστώνεται ότι υπάρχει συμπληρωματικότητα μεταξύ τους, η οποία όμως, ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί.
Το εισαγωγικό δυναμικό της Κίνας στις υπηρεσίες αλλά και σε τεχνολογικά προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα δεν έχει αξιοποιηθεί από τις Ελληνικές επιχειρήσεις, παρόλο που τα πεδία αυτά ενδεχομένως θα αποδεικνύονταν εμπορικά πολύ πιο πρόσφορα και αποδοτικά μακροχρόνια, σε σχέση με τους παραδοσιακούς κλάδους με τους οποίους η Ελλάδα εκπροσωπείται, αυτή τη στιγμή, στην Κίνα, οι οποίοι, επιπλέον, αντιμετωπίζουν υψηλό βαθμό ανταγωνισμού και επιβαρύνονται με μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο.
Ειδικότερα, υπολείπονται επιχειρηματικές συνεργασίες σε επίπεδο κοινής έρευνας και μεταφοράς τεχνολογίας / τεχνογνωσίας, οι οποίες είναι όμως απαραίτητες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Μέσω αυτών, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η διάρθρωση του εμπορίου μας με την Κίνα, δημιουργώντας ευκαιρίες για περαιτέρω συναλλαγές και συμβάλλοντας έτσι στην εδραίωση μιας μακροχρόνια και αμοιβαία επωφελούς σχέσης, που θα στηρίζεται μεν στα παραδοσιακά εξαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες κάθε χώρας, αλλά και θα επενδύει σε νέες προτάσεις για το μέλλον.
Η πρεσβεία μας εκτιμά ότι ενδεχόμενη σύμπραξη εξαγωγέων θα σήμαινε ακόμα δυνατότητα επιμερισμού του κόστους προβολής και παρακολούθησης της διακίνησης των προϊόντων τους στην Κίνα, ενέργειες απαραίτητες για την καθιέρωσή τους στην τοπική αγορά.
Τέλος, επανειλημμένα έχει επισημανθεί από το Γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων Πεκίνου, ότι οι εξαγωγείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις συναλλαγές τους με κινεζικές εταιρίες και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εμπορικών τους σημάτων, εφευρέσεων, βιομηχανικών σχεδίων, κλπ. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στον Επιχειρηματικό Οδηγό για τη Λ.Δ Κίνας, που έχει αναρτηθεί στην πύλη Agora (www.agora.mfa.gr/cn89).