Με το αίσθημα της ανακούφισης, η προεδρεύουσα της υπουργικής συνόδου του G20, γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε τη συμφωνία για τους οικονομικούς δείκτες, στην οποία κατέληξαν οι 20 υπουργοί, ύστερα από ένα πρωινό δύσκολων διαπραγματεύσεων.
” Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες ” δήλωσε η υπουργός στο τέλος των εργασιών, ” η ατμόσφαιρα ήταν συχνά τεταμένη, οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς χωρίς περιστροφές και τελικά καρποφόρες. Εχουμε μια τελική συναίνεση “.
Η μάχη δόθηκε με την Κίνα, η οποία μέχρι τελευταία στιγμή, επικεφαλής ορισμένων αναδυόμενων χωρών, απέρριπτε ορισμένους από τους οικονομικούς δείκτες για τη μέτρηση των παγκόσμιων ανισορροπιών που επροτείνοντο.
Τελικά η υποχώρηση από τη γαλλική προεδρία προς την Κίνα, αφορά στα συναλλαγματικά αποθέματα και τις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες που απορρίφθηκαν από την τελική λίστα δεικτών.
Η υπουργός αναγνώρισε ότι το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών κάλυψε ένα πολύ μεγάλο μέρος των συζητήσεων.
Η Κίνα η οποία έχει συσσωρεύσει 2.700 δισεκατομμύρια δολλάρια σε αποθέματα, υποστηρίχθηκε στις θέσεις της από τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Η τελική λίστα που έγινε αποδεκτή, περιλαμβάνει τους δείκτες για τις εσωτερικές ανισορροπίες μιας χώρας ( δημόσιο έλλεμμα και χρέος, ιδιωτική αποταμίευση) και τους δείκτες εξωτερικών ανισορροπιών ( ισοζύγιο λογαριασμών όπου θα λαμβάνονται υπ’οψιν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και η φορολογική και νομισματική πολιτική).
Η ικανοποίηση της γαλλικής προεδρίας για την εξασφάλιση μιας συναίνεσης κατά την πρώτη αυτή σύνοδο, οφείλεται στο ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δράσεις που έχει προγραμματίσει. Συγκεκριμένα, θα μπορέσει να προχωρήσει, κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους, σε συστάσεις για την οικονομική πολιτική των χωρών που παρουσιάζουν υπερβολικά πλεονάσματα ή υπερβολικά ελλείμματα.
Η σημερινή συναίνεση είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για την επιτυχία της συνάντησης Κορυφής του G20 που θα γίνει στις Κάννες, (Κυανή Ακτή) πριν από το τέλος του έτους.
Μέχρι αργά χθες τη νύχτα, κατά την πρώτη υπουργική συνάντηση του G20, υπό γαλλική προεδρία, η συναίνεση για τους οικονομικούς δείκτες δεν είχε επιτευχθεί.
Οι υπουργοί και οι κυβερνήτες των τραπεζών είχαν μέχρι σήμερα το απόγευμα προθεσμία να κάνουν τις απαραίτητες αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί μια συναίνεση για τη σύσταση μιας λίστας οικονομικών δεικτών μέτρησης των παγκόσμιων ανισορροπιών, που διακαώς ήλπιζε η Γαλλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, “οι δυσκολίες” οφείλονταν κυρίως στην Κίνα που δεν συμφωνούσε με ορισμένους από τους δείκτες.
Η χθεσινή συζήτηση περιεστράφη γύρω από τέσσερις σειρές δεικτών :
– Δύο για τη μέτρηση των εσωτερικών ανισορροπιών μιας χώρας, ήτοι δημόσιο έλλειμμα και χρέος από την μια και ιδιωτική αποταμίευση από την άλλη.
– Δύο για τις εξωτερικές ανισορροπίες, ήτοι το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, ή το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς και τα συναλλαγματικά αποθέματα και τις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Παραδοσιακά η Κίνα είναι αρνητική σε ότι έχει σχέση με τη λήψη μέτρων στον συναλλαγματικό τομέα, καθότι έχει συσσωρεύσει τεράστια αποθέματα ενώ το νόμισμά της το Γιουάν δεν είναι μετατρέψιμο. Παράλληλα φέρεται ότι προτιμά το εμπορικό ισοζύγιο από τις τρέχουσες συναλλαγές.
Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές οι αναδυόμενες χώρες έχουν διαφοροποιημένες θέσεις και ορισμένες όπως η Ινδία και η Ινδονησία συμφωνούν με τη λίστα των δεικτών που έχει προταθεί.
Η Γερμανία επίσης υιοθέτησε χθες, κατά το δείπνο στη γαλλική προεδρία, θετική στάση για τη λίστα των δεικτών, παρότι συνήθως αντιδρά αρνητικά σε οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί να αφορά στο εμπορικό της πλεόνασμα.
Πρώτη καταχώρηση: 19 φεβρουαρίου 2011, 11:03