Συμφωνημένη και προαποφασισμένη φαίνεται πως ήταν η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο «ισχυρός άντρας» του, Ντομινίκ Στρος Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού «Canal+», που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αποκάλυψε λεπτομερώς το χρονικό μίας προαναγγελθείσας χρεοκοπίας, αφού συνάντησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και συνομίλησαν μεταξύ τους σχετικά με την ιδέα της προσφυγής της χώρας μας 14 μήνες πριν.
Οι σχετικές συνομιλίες ξεκίνησαν δύο μήνες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 που ανέδειξαν θριαμβευτή τον Παπανδρέου και, κατά τα λεγόμενα του Στρος Καν, η προσφυγή έκλεισε τον Ιανουάριου του 2010, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις για κάτι τέτοιο του πρωθυπουργού, αλλά και όλων των εμπλεκομένων.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν βέβαιος πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν θα ενέκριναν μονομερή στήριξη μιας χώρας της Ευρωζώνης από το Ταμείο, κάτι που έγινε στην την Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν, πίσω από κλειστές πόρτες ο Παπανδρέου εισέπραξε την άρνηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου και το οικονομικό φόρουμ στο Νταβός επηρέασαν άρδην την στάση των Ευρωπαίων προς την κρισιμότητα του ζητήματος.
Όταν κατάλαβαν πως ο πρωθυπουργός ήταν πιο δημοφιλής στόχος ερωτήσεων και από τα οικονομικά στελέχη της fed ή της ΕΚΤ, ήταν ήδη αργά. Ο Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπος με ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, του ενιαίου νομίσματος αλλά και αν η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών και με τι συνέπειες. Τότε οι ιθύνοντες του Ταμείου τόνιζαν πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο επίσημο αίτημα και διαβεβαίωναν το προσυμφωνημένο «η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί μόνη της την κρίση».
Σύμφωνα με τον Στρος Καν, γνώστης των επαφών ήταν από την αρχή και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης. Τον Απρίλιο του 2010, που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προσφυγή μας στον μηχανισμό στήριξης από το Καστελόριζο, είχαν κατατεθεί οι πρώτες «μνημονικές» προτάσεις και η Ευρώπη κλήθηκε να απαντήσει στην κλήση της Ελλάδας για βοήθεια.
Ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν δίστασε να αποκαλύψει το τεράστιο αυτό παρασκήνιο, που εκθέτει περισσότερο τους μεγάλους ηγέτες της ΕΕ παρά την Ελλάδα, καθώς φέρεται ως ο πιθανότερος αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Μεγάλο του ατού είναι η ετοιμότητα και η καθοριστική του συμβολή στην οικονομική διάσωση μιας χώρας – μέλους της Ευρωζώνης, σε αντίθεση με τον Σαρκοζί, που μαζί με τους άλλους έναν τα στραβά μάτια, οδηγώντας ολόκληρη την Ε.Ε. σε μία χωρίς τέλος δύνη χρηματοοικονομικής κρίσης.
Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Η παραπάνω αποκάλυψη προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε: “Όλοι θυμόμαστε τις τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει με τον πλέον άμεσο τρόπο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχετική ανακοίνωση με την οποία σχολίασε το δημοσίευμα.
“Το μέγεθος του προβλήματος η Ν.Δ. το απέκρυπτε επιμελώς από όλους” και “αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές, μαζί με τις βίαιες αντιδράσεις των αγορών για την κατάσταση αυτή”, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: “Με λεπτούς χειρισμούς, με ψυχραιμία και περίσσια αποφασιστικότητα, καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξης μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν”.
Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, δηλαδή η δημιουργία ενός μόνιμου παρόμοιου μηχανισμού, εμείς το κατορθώσαμε, επιχειρώντας σ΄ ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα αναξιοπιστίας για τη χώρα μας, έτσι όπως την παρέδωσε η Ν.Δ. και φθάσαμε σήμερα, απαλλαγμένοι από τις προσωρινές δανειακές μας ανάγκες, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα”.
“Η πορεία αυτή”, κατέληξε ο κ. Πεταλωτής, “ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη ήταν. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συμπυκνωμένης κατανόησης από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή μας”.
Πρώτη καταχώρηση: 20 Φεβρουαρίου 2011, 10:08