Μετά την επίσκεψη στη Βουλή την Τετάρτη, ο Οτμας Κάρας συναντάται την Πέμπτη στις 11.00 με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στη συνέχεια η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Ο κ. Κάρας συνοδέυεται από το μέλος του ΕΚ Λιέμ Χοανγκ Νγκογκ και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του ΕΚ στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα και Νίκος Χουντής.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής το κλιμάκιο του ΕΚ έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τα προεδρεία επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, τους αντιπροέδρους της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στελέχη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες, καθώς και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.
Η έκθεση
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τα προσχέδια της έκθεσης, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπεραίνει ότι η τρόικα εκτίμησε λανθασμένα την κατάσταση κατά τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Κύπρου.
Οι ελεγκτές του Ευρωκοινοβουλίου εκτιμούν επίσης ότι οι θεσμοί της τρόικας είχαν διαφορετικές στοχεύσεις στην πορεία εξυγίανσης των χωρών που αντιμετώπισαν προβλήματα. Εκτιμούν λοιπόν ότι το ΔΝΤ υποστήριξε την εσωτερική υποτίμηση μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Παρά ταύτα, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών που μπήκαν σε μνημόνια φέρονται να επιβεβαιώνουν στο πλαίσιο της έρευνας ότι τα προγράμματα έκτακτου δανεισμού υπήρξαν απαραίτητα.
Στις αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές της τρόικας περιλαμβάνονται η υψηλή ανεργία, κυρίως των νέων, οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος και η μαζική συρρίκνωση της οικονομιών. Ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα εμφανίζεται θετικό για την τρόικα, καθώς στην έκθεση εκτιμάται ότι οι συνέπειες χωρίς αυτή θα ήταν πολύ χειρότερες.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι επαπειλούμενες χρεοκοπίες των τεσσάρων χωρών θα οδηγούσαν σε ακόμη πιο απότομες και σκληρές τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ οι πτωχεύσεις τραπεζών και η μετάδοση της κρίσης και σε χώρες εκτός του ευρώ θα αποτελούσαν σοβαρούς κινδύνους.
«Η τρόικα υπήρξε μια λύση ανάγκης, που ήταν αναγκαία και σωστή, ωστόσο για να λειτουργεί στο μέλλον καλύτερα η αλληλεγγύη στην ΕΕ, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια, διάλογο και έλεγχο». Με αυτά τα λόγια ο κ. Κάρας συνόψισε σε δηλώσεις του τα πορίσματα των ερευνών της επιτροπής.