Η επικείμενη «ακύρωση» σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο των περικοπών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων δημιουργεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Κι αυτό καθώς το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί όχι μόνο να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που έκοψε από τον Αύγουστο του 2012, αλλά και να επαναφέρει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.
Οι τελευταίες μνημονικές περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων βρίσκονται σε τροχιά πλήρους ανατροπής, καθώς η Δικαιοσύνη τις χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές και αντίθετες προς τις διεθνείς συμβάσεις.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», μετά τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του «Μισθοδικείου» που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές στους εν ενεργεία ενστόλους και δικαστικούς λειτουργούς, έρχεται τώρα η ώρα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να επεκτείνει την αντισυνταγματικότητα και την ακύρωση των περικοπών και για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.
Πλέον το πρόβλημα διογκώνεται για την κυβέρνηση, καθώς σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για το δημοσιονομικό κενό του τρέχοντος έτους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα κληθεί να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει το άνοιγμα που δημιουργείται.
Όσον αφορά τα αναδρομικά που θα επιστραφούν, η δαπάνη λαμβάνεται υπόψη ως έκτακτη και το οικονομικό επιτελείο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Για να καταβληθούν όμως μέσα στο 2014 οι αυξημένοι μισθοί και συντάξεις θα πρέπει να αναζητηθούν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα αποφέρουν πάνω από 500 εκατ.
Σε πιλοτική δίκη που θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), η δικαστική πρόταση θα είναι – σύμφωνα με πληροφορίες- να ανατραπούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους των «ειδικών μισθολογίων», να τους επιστραφούν τα «αχρεωστήτως παρακρατηθέντα ποσά από 1-8-2012 και να αυξηθούν οι συντάξεις στο ύψος που είχαν την 1η Αυγούστου 2012, δηλαδή πριν από την ψήφιση του μνημονικού νόμου 4093/12. Με αυτόν επήλθαν στις διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων των «ειδικών μισθολογίων» ( σε ένστολους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές ΑΕΙ, ιατρούς διευθυντές ΕΣΥ κ.α. ) μειώσεις 10-15%, πέρα από τις αλλεπάλληλες περικοπές που είχαν προηγηθεί.
Αν η πρόταση υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του ΕΣ (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό με βάση τα προειδοποιητικά μηνύματα που είχε η ίδια στείλει, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του «Μισθοδικείου» και της Ολομέλειας του ΣτΕ), τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει τα ποσά στους συνταξιούχους των «ειδικών μισθολογίων» αναδρομικά, ενώ μόλις δημοσιευθεί επίσημα η κρίση (σε 3-4 μήνες), θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις στα επίπεδα της 1ης Αυγούστου 2012, ενώ με ευνοϊκότερο τρόπο θα πρέπει να υπολογιστούν και τα εφάπαξ.