Μόλις μία αίτηση μέσα σε επτά χρόνια έχει υποβάλει η Ελλάδα για οικονομική ενίσχυση απολυμένων από το Κοινοτικό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.
Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ, σε γραπτή του απάντηση προς σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος αναφέρει ότι μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις υπέβαλαν μία αίτηση, για ενίσχυση απολυμένων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, η οποία αφορούσε τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από το Ταμείο, στους 642 απολυμένους του γερμανικού super market ALDI, που αποχώρησε από την Ελλάδα.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος, παραπέμπει στις ετήσιες εκθέσεις του Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, από τις οποίες προκύπτουν, ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει και χρηματοδοτήθηκε για μία περίπτωση και ενίσχυσε 642 απολυμένους, η Ισπανία αιτήσεις για 18 περιπτώσεις, για την ενίσχυση 13.396 απολυμένων, η Ιταλία για 12 περιπτώσεις και για την ενίσχυση 12.759 απολυμένων και η Γερμανία αιτήσεις για 7 περιπτώσεις, για την ενίσχυση 11.349 απολυμένων.
Ο Επίτροπος ‘Αντορ διευκρινίζει ότι, το συνολικό ποσό που διατέθηκε από το ταμείο ανέρχεται στα 471,2 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 102.411 απολυμένων στην Ευρώπη και απ’ αυτά η Δανία πήρε 63,7 εκατ. ευρώ, η Ιρλανδία 63,3 εκατ. ευρώ, η Ιταλία 60,6 εκατ. ευρώ, η Ισπανία 57,1 εκατ. ευρώ και η Γερμανία περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα πήρε 2,9 εκατ. ευρώ.
Οι αιτήσεις που χρηματοδοτήθηκαν αφορούσαν 35 τομείς δραστηριότητας, όπως χονδρικό εμπόριο, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, κατασκευαστικός τομέας, οδικές μεταφορές, ναυπήγηση πλοίων, ξυλουργικά προϊόντα, ακόμα και λιανικό εμπόριο.