Την ανάγκη η ΕΕ να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός για να πείσει τους νέους επισήμανε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο με τίτλο «Τολμήστε τη δημοκρατία»,που διοργανώνουν σήμερα και αύριο, το περιοδικό «Nouvel Observateur» και η Καθημερινή.
Χρειάζεται περισσότερη πολιτική και λιγότερη γραφειοκρατία, τόνισε ο Επίτροπος και υποστήριξε ότι αν προχωρήσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, το 2050 καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα αποτελεί μέλος του G8.
Ο κ. Μπαρνιέ, απαντώντας σε ερώτηση για τις δυνατότητες άσκησης άλλης πολιτικής απ΄ αυτήν της λιτότητας, είπε ότι η ΕΕ δεν είναι μια χώρα και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι αντέδρασε έγκαιρα στο διατραπεζικό σύστημα.
Στο ερώτημα, ποιά είναι η απάντηση στον λαϊκισμό και στον ευρωσκεπτικισμό, είπε ότι πρέπει να έρθει η ανάπτυξη, να ξεκινήσει η οικονομική μηχανή με προτεραιότητες τη βιομηχανική πολιτική, την ενέργεια, την έρευνα και τη παιδεία και να σταματήσουμε να μιλάμε αρνητικά για την Ευρώπη, η οποία σε γενικές γραμμές πήρε σωστές αποφάσεις για την κρίση, η οποία ήρθε από τις ΗΠΑ. Υπεραμύνθηκε επίσης των ενεργειών που γίνονται στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για την Τραπεζική Ένωση, σημειώνοντας ότι γίνεται διαχωρισμός των τραπεζικών δραστηριοτήτων και ότι στόχος είναι να υπάρξει διαφάνεια και δεοντολογία στη διαχείριση. «Πήραμε το μάθημά μας» είπε χαρακτηριστικά.
Για απίστευτη ανισότητα και ανεργία στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα. Χρειάζεται, είπε, βαθιά αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν μπορώ να φανταστώ διαφορετικά πώς θα ήταν δυνατή η στήριξη των πολιτών. Επεσήμανε, όπως και άλλοι ομιλητές, το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης, το οποίο έγινε ισχυρότερο με την κρίση καθώς ενισχύθηκαν οι εξουσίες του Συμβουλίου εις βάρος της Επιτροπής. Η πολιτική αδυναμία της επιτροπής δείχνει αδυναμία της δημοκρατίας, υπογράμμισε.
Συμφωνώ με τον Ντ΄ Αλέμα, είπε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής Γκι Φερχόφστατ, ότι η Ευρώπη κυβερνάται διακυβερνητικά από τους 28. Είναι σαν να κυβερνούνταν οι ΗΠΑ με τους 50 εκπροσώπους των πολιτειών χωρίς Ομπάμα, πρόσθεσε. Αν συνεχίσουμε έτσι οι ευρωσκεπτικιστές θα πάρουν το πάνω χέρι. Οι νέοι δεν πείθονται μόνον με την ιδέα της ειρήνης, πρέπει να ξεφύγουμε από την κρίση. Ο κ. Φερχόφστατ υπογράμμισε επίσης ότι το κόστος της ανάπτυξης στην ευρωζώνη διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα, αλλά και εκτός ευρωζώνης, καθώς πληρώνουμε πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις ΗΠΑ για να μη μιλήσουμε, όπως είπε, για την Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια είναι ακόμη χαμηλότερα.