Ο Στουρνάρας καλείται τώρα να βγάλει «τα κάστανα από την φωτιά»
Ένα άτυπο «μπρα ντε φερ» διεξάγεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ του Οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κυρίου Χάρη Θεοχάρη, με αφορμή την έκτακτη συνάντηση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο οικονομικός εισαγγελέας με προϊσταμένους μεγάλων εφοριών της χώρας για την ενίσχυση ελέγχων υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής [βλ. σχετικά: Συνάντηση οικονομικών εισαγγελέων με εφοριακούς].
Ο οικονομικός εισαγγελέας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ουσιαστικά ζήτησε από τους εφοριακούς να στηρίξουν το έργο του ΣΔΟΕ για την εντατικοποίηση των ελέγχων ενώ ζήτησε τη συνδρομή των φοροελεγκτών και για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη λίστα λαγκάρντ.
Η υποστελέχωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικου Εγκλήματος ουσιαστικά αποτελεί τροχοπέδη για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση φορολογικών ελέγχων σε υποθέσεις «μαύρου» χρήματος και εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες με την κίνηση αυτή ο Οικονομικός Εισαγγελέας θέλησε να καταστήσει με σαφήνεια τη δυσφορία του ότι ενώ του είχαν υποσχεθεί ελεγκτές, προκειμένου να επιτελέσει το έργο του, οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά.
Όμως, η κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα φαίνεται να έχει ενοχλήσει το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος αφενός δεν την είχε πληροφορηθεί αφαιτέρουν αισθάνεται ότι παρακάμπτεται χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι σχεδιασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά στη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων και των εισπρακτικών στόχων που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το γραφείο του κύριου Θεοχάρη επισκέφθηκε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε πολύ αυστηρό ύφος απαίτησε από τον κ. Θεοχάρη να του δώσει εξηγήσεις για το πώς είναι δυνατόν να έχει παραδώσει εδώ και περίπου ένα έτος στην εφορία Γλυφάδας φάκελο με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεών του -και ότι άλλο του ζητήθηκε ως απάντηση στα ερωτήματα που του τέθηκαν αναφορικά με τη μεταφορά χρημάτων στην Κύπρο- και μέχρι στιγμή να μην έχει λάβει καμία απάντηση.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ελέγχουν οφείλεται εν πολλοίς και στην υποστελέχωση των εφοριών που με μικρό αριθμό προσωπικού προσπαθούν να φέρουν εις πέρας πολύ σοβαρές και μεγάλο όγκο υποθέσεων.
Πάντως, ο κ. Κικίλιας, σύμφωνα με τις ίδις πληροφορίες, έλαβε την διαβεβαίωση από τον κ. Θεοχάρη ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει το τελικό πόρισμα των ελεγκτών βάσει και των στοιχείων που έχει καταθέσει ο ίδιος στην εφορία Γλυφάδας.
Όσον αφορά τη συνάντηση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Αθανασίου με τους επικεφαλής 15-20 μεγάλων εφοριών της Αττικής (ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιά, Γλυφάδας, Κηφισίας κτλ.) αυτή πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, στον 5ο όροφο όπου στεγάζεται το ΣΔΟΕ.
Ο κ. Αθανασίου ουσιαστικά είπε στους εφόρους ότι πλέον μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής δεν θα τους φέρνουν σε πέρας μόνο οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αλλά και υπάλληλοι των εν λόγω εφοριών. Τους γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποστέλλει φακέλους μεγάλων υποθέσεων, προκειμένου να τους διεκπεραιώνουν.
Μεταξύ των υποθέσεων αυτών περιλαμβάνονται και ονόματα της λίστας «Λαγκάρντ» καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ελεγκτών στο ΣΔΟΕ για να ολοκληρώσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τους ελέγχους.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τι για τον έλεγχο της λίστας «Λαγκάρντ» ασχολούνται στο ΣΔΟΕ μόλις 10 υπάλληλοι οι οποίοι έχουν επιφορτηστεί με τον έλεγχο 2.062 φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα.
Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης θεωρεί ότι τα τμήματα ελέγχου και το δικαστικό των εφοριών μπορεί να φέρει εισπρακτικά αποτέλεσμα πολύ πιο άμεσα και να μην περιοριστούν σε μερικές υποθέσεις φοροδιαφυγής αμφιβόλου εισπρακτικής απόδοσης για το κράτος.
Πάντως, ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη καθώς βλέπει να περνούν οι λίστες με ονόματα από μπροστά του και για να γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος με το προσωπικό που διαθέτει σήμερα το ΣΔΟΕ θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια. Γι΄αυτό και ουσιαστικά ζήτησε να αναθέσει τον έλεγχο των σοβαρών και δύσκολων υποθέσεων στις μεγάλες εφορίες που διαθέτουν τμήματα Ελέγχου και Δικαστικό.
Όμως και στις εφορίες η κατάσταση δεν είναι καλύτερη καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) υπηρετούν 140 ελεγκτές οι οποίοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο 1.200 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, 1.000 υποθέσεων εμβασμάτων του εξωτερικού εκ των οποίων 531 θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Μάιο, 200 υποθέσεις offshore εταιριών και περίπου 1.750 σοβαρές υποθέσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Αρμόδιοι παράγοντες της Καραγιώργη Σερβίας δηλώνουν ότι η κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα να αναθέσει τον έλεγχο σοβαρών υποθέσεων στις εφορίες θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στον ήδη επιβαρυμένο όγκο υποθέσεων που χειρίζονται οι ίδιες. Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε με νόημα ότι «αν θέλεις να μην πιάσεις τη φοροδιαφυγή ένας τρόπος είναι να στέλνεις σε έναν έφορο 500 υποθέσεις όταν αυτός μπορεί να ελέγξει μόλις πέντε».
Λύση στο θέμα που έχει προκύψει αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γιάννης Στουρνάρας καθώς ο κ. Θεοχάρης αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία στον υπουργό ότι με την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα καθίσταται αδύνατος ο παραμικρός προγραμματισμός ελέγχων από τις υπηρεσίες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι οποίες στην παρούσα φάση είναι υποστελεχωμένες.