Έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο από τρίτες χώρες – Διστάζει η Γερμανία
Η Κομισιόν θέλει να διευκολύνει την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με χώρες όπως η Νορβηγία και η Ρωσία, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αλλά μερικά μεγάλα κράτη – μέλη εξακολουθούν να είναι απρόθυμα.
Μετά την έκδοση δύο νέων οδηγιών, τον περασμένο Ιούλιο, η Κομισιόν θέλει να συνεργαστεί με τις τρίτες χώρες στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.
Η ΕΕ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία και τη Ρωσία για την ανταλλαγή πληροφοριών στους πιο ευαίσθητους τομείς: τις διαδικτυακές υπηρεσίες, τα downloads, το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στόχος είναι να περιοριστεί αυτού του είδους η απάτη στον ΦΠΑ που προκαλεί σημαντική ζημία στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα έσοδα από αυτόν τον φόρο πολύ συχνά χάνονται λόγω της απάτης. Οι «28» χάνουν ετησίως 193δις ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν.
Διστακτική η Γερμανία
Προκειμένου να υπογραφούν συμφωνίες που επιτρέπουν συνεργασία των φορολογικών Αρχών, η Κομισιόν χρειάζεται την εντολή του Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ.
Οι μικρές χώρες είναι κυρίως υπέρ, ωστόσο η Γερμανία λέγεται ότι είναι διστακτική να μοιραστεί τα φορολογικά της δεδομένα με τρίτες χώρες, όπως προβλέπεται από τέτοιου είδους τύπους συνεργασίας.
Η συλλογή του ΦΠΑ από τα 16 κρατίδια στην Γερμανία περιπλέκει τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Και μέχρι τώρα η ελληνική Προεδρία της ΕΕ δεν έχει θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τη Νορβηγία και τη Ρωσία, συγκεκριμένα εξαιτίας των διαδικτυακών υπηρεσιών και των τηλεπικοινωνιών, που παρέχονται από το εξωτερικό. Τα downloads μουσικής και βίντεο, όπως και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χαρακτηρίζονται συνήθως από φοροαπάτη. Η ανάλυση των συναλλαγών δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με το εάν ο ΦΠΑ έχει καταβληθεί ή όχι.
«Οι γειτονικές χώρες είναι επίσης πιο πιθανό να λαμβάνουν μέρος σε φοροδιαφυγή τύπου carousel και γνωρίζουμε ότι αυτό ισχύει με τη Ρωσία», τόνισε πηγή της Κομισιόν.
Οι συνομιλίες με την Ελβετία διεκόπησαν. Η Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν για την Φορολογία άνοιξε διάφορα μέτωπα διαπραγμάτευσης με τις χώρες σχετικά με τις αποταμιεύσεις και τη φορολόγηση των εταιρειών.
Έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο
«Η παγκοσμιοποίηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες αλλά και κινδύνους», είπε ο Επίτροπος αρμόδιος για φορολογικά ζητήματα Algirdas Šemeta.
«Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των χωρών και την έλλειψη πληροφοριών μεταξύ τους. Η Ένωση πρέπει να εργαστεί χέρι με χέρι με τους διεθνείς εταίρους της να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την απάτη στον ΦΠΑ. Αυτό προτείνει σήμερα η Κομισιόν, ζητά εντολή διαπραγμάτευσης για την επισημοποίηση αυτής της συνεργασίας», συνέχισε.
Παρά την αποφασιστικότητα του Επιτρόπου, τα τελευταία μέτρα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο, είχαν μέτρια επιτυχία στην Ευρώπη.
Τα μέτρα είχαν να κάνουν με την εισαγωγή αντίστροφης χρέωσης του ΦΠΑ, από τη μία για τα προϊόντα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπόκεινται σε απάτη και ένα νομικό πλαίσιο για επείγουσα αλλαγή του καθεστώτος, από την άλλη.
Τα προϊόντα αυτά είναι το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια, οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, οι κονσόλες παιχνιδιών, οι φορητοί υπολογιστές, οι πρώτες ύλες και τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς και τα δημητριακά και τα ζαχαρότευτλα. Για τα προϊόντα αυτά οι χώρες είναι ελεύθερες να αλλάξουν το σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ.
Η κύρια αλλαγή έγινε στη Γερμανία, η οποία ακολούθησε το παράδειγμα της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών, τροποποιώντας την είσπραξη του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, στις 30 Αυγούστου του 2013. Αρκετές περιπτώσεις απάτης μεταξύ της Αυστρίας και της Γερμανίας είναι τώρα υπό έρευνα.
Σε άλλους τομείς, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις διαμαρτυρήθηκαν για την οδηγία, μεταξύ των οποίων και η βιομηχανία ζάχαρης, η οποία εκφράζει τη λύπη της για την ένταξη των ζαχαρότευτλων στο μηχανισμό αντί για την ίδια τη ζάχαρη. Η απάτη στον ΦΠΑ συμβαίνει πράγματι στην επεξεργασμένη ζάχαρη και όχι στα τεύτλα, ισχυρίζονται οι βιομηχανίες. Με το περιθώριο στον ΦΠΑ, οι «μεσάζοντες» στη συνέχεια πωλούν ζάχαρη σε πολύ χαμηλό κόστος, το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο του κλάδου.