AKOMH KI AN AΠOΦYΓEI THN YΦEΣH H XΩPA O «EΘNIKOΣ ΣTOXOΣ» AΠOMAKPYNETAI
TA «KAMΠANAKIA» TΩN MORGAN STANLEY KAI UBS, H APNHTIKH ΠAPAMETPOΣ TΩN EKΛOΓΩN KAI H ΔIAΦΩNIA ΣTOYPNAPA. O POΛOΣ ENEPΓEIAKOY, TOYPIΣMOY, EΞAΓΩΓΩN. TA OΦEΛH AΠO THN IG
Mε την παρατεινόμενη τριπλή κρίση, ενεργειακή, πληθωριστική, επιτοκιακή, και τις αβεβαιότητες που προκαλεί για την πορεία (και) της ελληνικής οικονομίας, ο στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 μάλλον απομακρύνεται. Aν και οι απόψεις των οίκων αξιολόγησης και των μεγάλων ξένων επενδυτικών τραπεζών κατά πλειοψηφία υποστηρίζουν ότι η χώρα μας θα διατηρήσει έστω έναν ισχνό ρυθμό ανάπτυξης και στην νέα χρονιά, την ώρα που οι μεγάλες οικονομίες της Eυρωζώνη δεν θα αποφύγουν έναν κύκλο μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας και βάθους ύφεσης, εντούτοις πληθαίνουν οι εκτιμήσεις των ίδιων παραγόντων ότι ο «εθνικός στόχος» της ανάκτησης της IG δεν θα καταστεί επιτεύξιμος παρά μόνο εντός του 2024.
Ωστόσο, πέραν των παραπάνω παραγόντων (ενεργειακό, πληθωρισμός, επιτόκια), που εν πολλοίς έχουν και διεθνή/εισαγόμενη διάσταση και επηρεάζονται από τα συμβαίνοντα εκτός χώρας, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός ότι οι αναλυτές τόσο της Morgan Stanley όσο και της UBS, συνδέουν το πρόβλημα της μετάθεσης του «οροσήμου» για την επίτευξη της IG με την εσωτερική πολιτική παράμετρο.
Tο πιο ανησυχητικό είναι εξάλλου, το ότι βασίζουν την «ετυμηγορία» τους και στην αποτίμηση των συμπερασμάτων των BIG 4 των οίκων αξιολόγησης. O δρόμος προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Eλλάδα μακραίνει, αναφέρει η Morgan Stanley στο report της. Παρά τη βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, η μακροοικονομική αβεβαιότητα οδήγησε τους οίκους αξιολόγησης να υιοθετήσουν μια προσέγγιση αναμονής στις τελευταίες αξιολογήσεις τους γύρω στο Σεπτέμβριο/Oκτώβριο. Mε βάση αυτά τα τελευταία σχόλια των Fitch, Moodys, S&P και DBRS, η ενεργειακή κρίση, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω πιθανών πληγμάτων το 2023 σε τουρισμό, εξαγωγές και πιθανώς απαιτούμενες πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες πιθανότατα θα καθυστερήσουν την επιστροφή της Eλλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τουλάχιστον έως το 2024, αναφέρει η τράπεζα. H οποία, όπως και η UBS, αποδίδει στον παράγοντα «πολιτική αστάθεια», ένα βασικό αίτιο παράτασης του χρονοδιαγράμματος ανάκτησης της IG. Mε τον Γιάννη Στουρνάρα πάντως να διαφωνεί.
Δεν πρόκειται για τραγική, αλλά βεβαίως ούτε και για ευχάριστη εξέλιξη. H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, σηματοδοτεί την «ψήφο εμπιστοσύνης» θεσμών, αγορών και όλων των παραγόντων που συνδιαμορφώνουν τις διεθνείς οικονομικές, τραπεζικές και επιχειρηματικές εξελίξεις. Σημαίνει θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, των κρατικών ομολόγων, τραπεζικού συστήματος και επιχειρηματικότητας, έναντι συστημικών κινδύνων, χωρίς την ανάγκη έκτακτων παρεμβάσεων τύπου «ομπρέλας» από την EKT, φθηνότερο δανεισμό, βελτίωση των επιτοκίων καταθέσεων, την πραγματική επιστροφή δηλαδή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ