Ψεύτικη επιστολή, την οποία δήθεν υπέγραφε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάστηκε το απόγευμα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου.
Την επιστολή παρουσίασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, υποστηρίζοντας ότι του την έδωσαν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα των οργανισμών που θα μπει λουκέτο.
Στην επιστολή αυτή, που φέρεται να υπογράφει ο κ.Βρούτσης, εκφράζεται η διαμαρτυρία του για το κλείσιμο του ινστιτούτου, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στη διάρκεια της συζήτησης.
Ωστόσο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μόλις άκουσε για την επιστολή, επικοινώνησε με τον ίδιο τον κ.Βρούτση, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για πλαστογραφία.
Το γεγονός αυτό αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ.Ντόλιος, ο οποίος φαίνεται ότι έπεσε θύμα παραπλάνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το νομοσχέδιο, προέταξε την ανάγκη εξορθολογισμού της δομής του Δημοσίου και του σεβασμού του χρήματος των φορολογουμένων.
Με την αντιπολίτευση να διακρίνει προθέσεις περαιτέρω συρρίκνωσης ενός δημοσίου τομέα ασφυκτικά συρρικνωμένου, ενίοτε και προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών, και χωρίς καμία συγκεκριμένη μελέτη χρησιμότητας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση άχρηστων ή πολυκαιρισμένων δομών, κατόπιν πρότασης ή συναίνεσης των εκάστοτε υπουργείων – και με οικονομικό όφελος από τις απολύσεις, το οποίο ωστόσο, δεν αποτελεί για την κυβέρνηση αυτοσκοπό.
Αντίστοιχα αντιμετώπισε ο κ. Μητσοτάκης και την κριτική για το νέο σύστημα αξιολόγησης, επιμένοντας πως δεν αποτελεί άλλοθι για σκοπούμενες απολύσεις – ενώ ανακοίνωσε πως εντός των δύο επόμενων εβδομάδων, θα δώσει προς διαβούλευση και πρόταση για ένα καινούργιο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
Σε ό,τι δε αφορά, την αναθεώρηση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ για τις μετατροπές των συμβάσεων, δήλωσε διαθέσιμος να βελτιώσει τη διάταξη ενσωματώνοντας παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης – αξιώνοντας ωστόσο σε κάθε περίπτωση, να αποδεχθεί η αντιπολίτευση την βασική της αρχή, ότι μονιμοποιήσεις που έγιναν χωρίς προϋποθέσεις, δεν είναι πλέον ανεκτές από το Δημόσιο.