Με προβλήματα πραγματοποιήθηκε η χθεσινοβραδινή διάλεξη του Πρωθυπουργού στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, καθώς ομάδα νεαρών διέκοψε την ομιλία του κ. Παπανδρέου φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά και προσπαθώντας να ξεδιπλώσει αντικυβερνητικό πανό.
Ο Πρωθυπουργός παρότρυνε τους νεαρούς να τον ακούσουν και μετά να διαμαρτυρηθούν.
«Εγώ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις των παιδιών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προτείνοντας αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπός τους να λάβει το λόγο, χωρίς να εισακουστεί.
«Χρειάζεται ο διάλογος, εγώ είμαι ανοιχτός στο διάλογο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «μακάρι η διαμαρτυρία από μόνη της να έλυνε το πρόβλημα στην Ελλάδα», ενώ η διάλεξη συνεχίστηκε μετά από την αποχώρηση των νεαρών από την αίθουσα.
Η Ελλάδα θα επιστρέψει τη βοήθεια
Κατά τη διάρκεια της διάλεξής του, ο πρωθυπουργός τάχθηκε με έμφαση υπέρ της διεύρυνσης του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.
Το Ταμείο πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων, “χρειαζόμαστε όλα τα εργαλεία για να ηρεμήσουμε τις αγορές”, είπε ο κ. Παπανδρέου. Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητες οι επενδύσεις που θα φέρουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε και τη θέσπιση ευρωομολόγων, με τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μεγάλα προγράμματα υποδομών στην ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μην μπορέσει ο ελληνικός λαός να σηκώσει το βάρος του διογκούμενου χρέους, εάν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επιτοκίων και της αποπληρωμής της βοήθειας προς την Ελλάδα. “Πρέπει να προσέξουμε ώστε οι τόκοι για τη βοήθεια της ΕΕ να μην είναι υπερβολικά υψηλοί”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Παρέπεμψε και στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές προς τις γερμανικές αν χρειάζεται να πληρώνουν μεγαλύτερους τόκους. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι “η Ελλάδα θα επιστρέψει τη βοήθεια” που παίρνει σήμερα.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη επώδυνες και βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι η γραμμή ιδιωτικοποιήσεων θα συνεχιστεί. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η χώρα παίρνει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αποτραπεί μία αναδιάρθρωση του χρέους και να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις διαμαρτυρίες
«Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ηγείται της εθνικής προσπάθειας του λαού μας για να αλλάξουμε και να σώσουμε οριστικά τη χώρα, ορισμένοι, με τις άγονες διαμαρτυρίες τους και την ανεύθυνη στάση τους επιχειρούν να υπονομεύσουν αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τη Δευτέρα το βράδυ.
Πρόσθεσε δε ότι το κάνουν «ακόμη και σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός δίνει αυτή τη μάχη στο εξωτερικό» και υπογράμμισε ότι «έτσι, δεν πληγώνουν την κυβέρνηση, όπως ίσως θέλουν να πιστεύουν», αλλά «πληγώνουν τη χώρα».
«Όμως ματαιοπονούν. Γιατί η απόφαση που αφορά τη δέσμευσή μας να δώσουμε τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας και το μέλλον όλων μας, το δικό μας και των παιδιών μας, είναι εθνική, συλλογική και γι’ αυτό θα την κερδίσουμε», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.