Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την ανασύσταση της αστυνομίας, του πυροσβεστικού σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, κατέθεσε σειρά βελτιωτικών αλλαγών που είχαν προτείνει φορείς και κόμματα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι ανοικτός και για νέες προτάσεις, μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη περαιτέρω τροποποιητικών αλλαγών και διευκρινίσεων, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ενώ η ΔΗΜΑΡ και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Στις βασικές του γραμμές το νομοσχέδιο προβλέπει την αποδέσμευση του υπουργείου από την Αστυνομία, που θα είναι πλέον ένας καθαρά πολιτικός οργανισμός με συνδετικό κρίκο μια γενική διεύθυνση.
Επίσης για την Αστυνομία προβλέπεται η κατάργηση του Αρχηγείου με τη σημερινή του μορφή και η αντικατάστασή του με ένα επιτελείο που θα επιβλέπει τρεις βασικούς και αυτόνομους κλάδους. Τον κλάδο Τάξης, τον κλάδο Ασφάλειας, που οργανώνεται στα πρότυπα του FBI και τον κλάδο Αλλοδαπών και προστασίας των Συνόρων.
Αλλαγές προβλέπονται και για την Πυροσβεστική, που θα είναι ουσιαστικά επιχειρησιακός βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το όλο εγχείρημα, σύμφωνα με τα στοιχεία μειώνει τις δομές κατά 43% στην Αστυνομία, όπου θα υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων, κατά 30% στην Πυροσβεστική και κατά 36% στη ΓΓΠΠ.
Ο κ. Δένδιας έχει χαρακτηρίσει «επανάσταση» το νομοσχέδιο όσον αφορά στο θέμα της αστυνόμευσης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα επιφέρει αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών, την κατάργηση της γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση δαπανών και την ψηφιοποίηση με βάση τη νέα τεχνολογία για να γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές όλες οι υπηρεσίες.