Τις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν διαδικτυακά τα ΚΕΠ «παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητοστάκης, με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρουσία του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Σταύρου Μπένου, μετά από πρόσκληση της ηγεσίας του υπουργείου.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «τα ΚΕΠ ενισχύονται και παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες online, με μία αίτηση, στη στιγμή».
Συγκεκριμένα οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν από τα ΚΕΠ, απλά και άμεσα:
– Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ
– Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ
– Πιστοποιητικά Δημοτολογίου
– Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης
– Βεβαίωση γέννησης
– Βεβαίωση ιθαγένειας
– Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ
– Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσα στους επόμενους μήνες οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ και σε σχέση με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το e-παράβολο, καθώς και πιστοποιητικά στρατολογίας.
Η δυνατότητα για την παροχή αυτών των νέων υπηρεσιών, όπως σημείωσε ο υπουργός Διοκητικής Μεταρρύθμισης, συνδέεται με τον νέο νόμο για την κατάργηση υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων και επικυρωμένων αντιγράφων.
«Νομοθετούμε την πλήρη κατάργηση της επικύρωσης όλων των αντιγράφων δημοσίων εγγράφων στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε να περιορίσουμε την απίστευτη γραφειοκρατία που ταλανίζει τον πολίτη» υπογράμμισε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αποδοχή που έχει ο θεσμός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
– 9 στους 10 πολίτες που επισκέπτονται τα ΚΕΠ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση
– 1.060 ΚΕΠ λειτουργούν σήμερα σε 325 δήμους
Κατά την παρουσίαση, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον κ. Μπένο, λέγοντας ότι «ήταν «εμπνευστής και υλοποιητής του θεσμού των ΚΕΠ, σε μία εποχή που έπρεπε να παλέψει κόντρα στη γραφειοκρατία του δημοσίου, αλλά και στο πολιτικό σύστημα της εποχής, για την ανάγκη δημιουργίας του θεσμού».
Από την πλευρά του, ο κ. Μπένος χαρακτήρισε την πρόσκληση ως ένα «υψηλό συμβολισμό για κάτι που λείπει από την πατρίδα, την εθνική συνεννόηση» και τόνισε ότι «με τη νέα εποχή στην οποία μπαίνουν τα ΚΕΠ γίνεται ένα ποιοτικό άλμα, χάρη στην εξέλιξη προγραμμάτων κοινωνίας της πληροφορίας και τη διαλειτουργικότητα».
Τέλος, η κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «στόχος είναι να υπάρχει μια πύλη εισόδου του πολίτη για όλες τις συναλλαγές του με το κράτος, είτε είναι η φυσική πύλη των ΚΕΠ, είτε η αντίστοιχη ψηφιακή του “ΕΡΜΗ”».