Την ανάγκη ενιαίου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει με διαφάνεια το καθεστώς λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης τους, διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Μια ανάγκη που αναδείχθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση της, στην οποία είχαν κληθεί εκπρόσωποι και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, του Εθελοντισμού και των ΜΚΟ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Επιτροπή να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων που θα καταθέσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με στόχο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των υπουργείων που επεξεργάζονται σχετικά νομοθετήματα, ώστε η αντιμετώπιση του θέματος να είναι ενιαία και όχι αποσπασματική, όπως και να ληφθεί υπόψη το σχετικό πόρισμα και οι προτάσεις της Επιτροπής.
Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα ότι μόνο δύο υπουργεία, το Εξωτερικών και το Υγείας, καλύπτονται και λειτουργούν, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο ενώ όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν στον αέρα. «Αυτό σημαίνει και αδιαφάνεια και πελατειακές σχέσεις. Είναι ανάγκη από την πλευρά μας να προστατεύσουμε το δημόσιο χρήμα. Να καθορίσουμε πως πρέπει να είναι η διαδικασία επιλογής των ΜΚΟ και να υπάρχει ο έλεγχος τόσο της εφικτότητας της δράσης τους όσο και της αποτελεσματικότητας», συμπλήρωσε ο κ. Τσούρας.
Νωρίτερα εκπρόσωποι των ΜΚΟ συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο με διαφανείς κανόνες και κριτήρια σε ότι αφορά όχι μόνο το καθεστώς χρηματοδότησης τους αλλά και τον τρόπο αξιολόγησης των δράσεων τους.
Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς Σωτήρης Παπασπυρόπουλος πρότεινε, για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα βάζει κριτήρια και κανόνες στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα αναίρεσης τους.
«Θα ήθελα το κράτος να είναι πιο αυστηρό στην αξιολόγηση των ΜΚΟ», σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εθελοντισμού Μαρία Χατζηδάκη και Κατερίνα Γιαννακοπούλου.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου επεσήμανε την ανάγκη διαφάνειας και ελεγκτικών μηχανισμών. «Αν χρειάζονται αυστηρότεροι νόμοι είμαστε μαζί σας. Αρκεί να μην επηρεάσουν τη λειτουργία τους καθώς είναι τελείως ανύπαρκτη η κοινωνική περίθαλψη στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
«Τα εμπόδια είναι μέσα από το βαθύ κράτος των κομμάτων που δημιουργούν ισχυρούς διαμεσολαβητές που με «πλάτες» κόβουν -ράβουν στα μέτρα τους για αυτό και κατά 90% δεν συμμετέχει η κοινωνία πολιτών», σημείωσε ο Βασίλης Τακτικός, ενώ πρότεινε τη δημιουργία Επιμελητηρίου για την οργάνωση Μητρώου των ΜΚΟ και εποπτεία τους από το κράτος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ και Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού Νίκος Πιτσούλης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες απαιτούνται, πιστοποίηση μέσα από ένα κεντρικό φορέα των ΜΚΟ και έλεγχος των δράσεων τους για να διαπιστωθεί τι ακριβώς αποτέλεσμα προσφέρουν σε πολιτιστικό ή κοινωνικό επίπεδο».
«Η εξαθλίωση στην Ελλάδα θα ήταν απίστευτη αν δεν λειτουργούσαν οι ΜΚΟ. Εμείς καλύπτουμε τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες που το κράτος δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις καλύψει», σημείωσε ο Παναγιώτης Ζανής, εκπρόσωπος της ΜΚΟ για την Κοινωνία των Πολιτών που αριθμεί 110 οργανώσεις. Ταυτόχρονα, αφού αναγνώρισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με ΜΚΟ που προσφέρουν πράγματι κοινωνικό έργο από αυτές που έχουν άλλους σκοπούς, συμπλήρωσε: «Είναι καιρός να αρχίσει να ξυπνάει η ελληνική κοινωνία. Να μην εμπιστεύεται τα μεγαλόστομα λόγια από τους πολιτικούς. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους Έλληνες. Πρέπει να πιστέψουν ότι είμαστε όλοι μαζί και να μην ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλο ή να ζει σε βάρος των άλλων».
Καταγγελία για τέως βουλευτή που… αναιρέθηκε
“Κόκκινο”, πάντως, άναψε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής όταν ο Βασίλης Τακτικός, εκπρόσωπος του δικτύου “Σύμπραξη ΜΚΟ”, που, όπως είπε ο ίδιος, αριθμεί 180 οργανώσεις με περίπου 10.000 μέλη, υποστήριξε ότι τέως βουλευτής είχε εμπλακεί σε «off shore» (υπεράκτια) εταιρία, η οποία, με βιτρίνα ΜΚΟ, είχε πάρει μέσα σε μια 10ετία 10 εκατ. ευρώ. Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής όσο και τα υπόλοιπα μέλη αντέδρασαν έντονα στην επιμονή του κ. Τακτικού να μην πει το όνομα.
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου πρόεδρος Επιτροπής: «Έχετε υποχρέωση να πείτε ποιος τέως βουλευτής είναι. Και αν δεν είναι έτσι ξέρει αυτός πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό του…».
Βασίλης Τακτικός: «Υπήρξαν δημοσιεύματα για το θέμα… Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για πολιτικούς…»
Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ): «Αν γνωρίζετε, οφείλετε να πάτε στον εισαγγελέα. Αυτά είναι τίτλοι για αυτούς που θέλουν να διασύρουν το πολιτικό σύστημα…Για αυτό έχουμε βουλιάξει…».
Εμμανουήλ Μπετενιώτης (ΠΑΣΟΚ): «Η καταγγελία είναι πολύ βαριά. Η Επιτροπή μας δεν μπορεί να αφήσει οποιαδήποτε αδιαφάνεια να υπάρχει στον αέρα. Είστε υποχρεωμένος να αναφερθείτε ονομαστικά. Διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε αλλού….»
Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ): «Δεν μπορείτε να φύγετε από εδώ, αν δεν πείτε το όνομα…»
Θανάσης Τσούρας (ΠΑΣΟΚ): «Μίλησε για εταιρία και βουλευτή. Ή θα πει το όνομα ή θα στείλουμε τα πρακτικά στον εισαγγελέα».
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Είναι αυτονόητο ότι τα πρακτικά θα πάνε στον εισαγγελέα. Και εκεί είστε υποχρεωμένος να το πείτε…»
Απόστολος Κακλαμάνης: «Είμαστε 300 στη Βουλή και λασπολογούμε μεταξύ μας γιατί κάποιοι… «Τακτικοί» λένε ασύστολα ότι ακούνε. Πρέπει να πείτε το όνομα για να τον διώξουμε με κλωτσιές. Αλλιώτικα παίζετε το ρόλο αυτών που θέλουν να τινάξουν στον αέρα το πολιτικό σύστημα…».
Το θέμα έληξε όταν ο κ. Τακτικός αναγνώρισε ότι έκανε λάθος, ζήτησε συγνώμη και διευκρίνισε: «Είχα στο μυαλό μου την υπόθεση Ζαχόπουλου. Έγινε ο έλεγχος, η υπόθεση πήγε στη δικαιοσύνη και τίποτα επιλήψιμο δεν βρέθηκε…».