Νέα παρέμβαση για τις ΜΚΟ κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που καλεί μέσα από τη σελίδα του στο Facebook τους πολίτες να πάρουν μέρος στο δημόσιο διάλογο που ανοίγει με θέμα «Η Κοινωνία των Πολιτών εμπεδώνει τη συμμετοχική Δημοκρατία».
Θέτοντας το σχετικό πλαίσιο διαλόγου στην ιστοσελίδα του και την ενότητα «Πολιτική Αγορά», όπου τοποθετούνται οι πολίτες, ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίζεται την ιδέα του εθελοντισμού ως «προωθητική δύναμη για την εδραίωση της αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών», την ίδια ώρα που «η Κοινωνία των Πολιτών ενισχύει τη πορεία προς μια δημοκρατική μεταρρύθμιση της κοινωνίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίζεται και τις ΜΚΟ, βάζοντας πάντως ως όρο τον έλεγχο της λειτουργίας τους. «Μοχλός αυτής της μεταρρύθμισης είναι βεβαίως η δημοκρατικά ελεγχόμενη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και οι δράσεις τους που εδράζονται στον εθελοντισμό των πολιτών και εστιάζουν στην αλληλεγγύη προς όφελος όλων», λέει, σημειώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ΜΚΟ προωθούν κατά τη γνώμη του τη συμμετοχική δημοκρατία.
Μιλά για τη συμβολή του ενεργού πολίτη στην περαιτέρω εδραίωση της ΚτΠ, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι «οι ΜΚΟ, ένα σημαντικό κομμάτι της Κοινωνίας των Πολιτών, απευθύνεται σε ό,τι καλύτερο έχει μέσα του ο συνάνθρωπός μας, ο πολίτης: τις αξίες, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη διάθεση προσφοράς, την ανάγκη επικοινωνίας, τη συλλογικότητα, το σεβασμό, την εμπιστοσύνη στον συμπολίτη μας.
Τελικά στην αξιοπρέπεια του πολίτη, του συνανθρώπου, την αναγνώρισή του ως ενεργό, πολύτιμο μέλος της κοινής μας πορείας», κάνοντας λόγο για ένα σύστημα που θα γεννήσει δράσεις ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των ίδιων των πολιτών και υπό τον έλεγχό τους, που πρακτικά θα βοηθούσε στο να σπάσουν νοοτροπίες και αντιλήψεις αυταρχικές και πελατειακές.
«Οι ΜΚΟ υπάρχουν, γιατί υπάρχει η αναγκαιότητα οι πολίτες να δρουν στη δημόσια σφαίρα με τρόπο εθελοντικό και άμεσο, χωρίς διαμεσολάβηση, με σκοπό την υλοποίηση κοινωνικά ωφέλιμων δράσεων, όπου οι ίδιες αποφασίζουν για τους σκοπούς, τους στόχους και τις δράσεις τους», λέει, κάνοντας λόγο για ανεξάρτητη και διαφανή στη λειτουργία τους οργάνωση και προτείνοντας να λογοδοτούν στην κοινωνία και να ελέγχονται από την κοινωνία.
Σημειώνοντας βεβαίως σε άλλο σημείο τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς και χαρακτηρίζοντας πρόκληση για τα κόμματα την προσπάθεια αποβολής των πελατειακών αντιλήψεων, ο πρώην πρωθυπουργός χαιρετίζει την «υγιή αντίδραση ποικίλων όσων ΜΚΟ με τη μορφή συμπράξεων και κοινών δηλώσεων απέναντι στη γενίκευση, όπως προβλήθηκε τόσο πρόσφατα, ότι οι ΜΚΟ στο σύνολο τους είναι πηγές διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιων πόρων».
Κάνει λόγο για στοιχείο «εύκολης υπερβολής» που πηγάζει από ορισμένα γεγονότα και «οδήγησε τις ΜΚΟ σε μια συνένωση δυνάμεων μπροστά στη συκοφάντηση με κύριο άξονα την απαίτηση για σεβασμό».
Ο ίδιος άλλωστε καταδικάζει για άλλη μια φορά -όπως έκανε και σε πρόσφατη εκδήλωση των Ελλήνων αποφοίτων του Χάρβαρντ- τον «συλλήβδην πετροβολισμό», τον οποίο και χαρακτηρίζει «κορωνίδα του σκοταδισμού» στον αντίποδα της προσπάθειας για διαφάνεια…