Με βασικά θέματα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», την απασχόληση των νέων και τα σχήματα «εγγυήσεις για τη νεολαία» πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες το πρώτο, επί ελληνικής προεδρίας, Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ.
Παράλληλα, οι υπουργοί ενέκριναν Σύσταση σχετικά με το πλαίσιο ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης. Για το θέμα αυτό ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχουν σοβαρές συνέπειες στις προοπτικές απασχόλησης των νέων της Ευρώπης.
Το Συμβούλιο ενέκρινε ακόμη τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους.
Φτώχεια
Σκοπός είναι η άμβλυνση των ακραίων μορφών φτώχειας μέσω της παροχής μη οικονομικής βοήθειας σε άτομα, οικογένειες ή νοικοκυριά. Η βοήθεια μπορεί να συνίσταται σε τρόφιμα ή άλλη βασική υλική στήριξη ή σε δραστηριότητες κοινωνικής ενσωμάτωσης, με σκοπό την κοινωνική ένταξη των απόρων. Οι χρηματοδοτικοί πόροι του Ταμείου είναι σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2014 συζητήθηκε στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης. Το Συμβούλιο διεξήγαγε συζήτηση προσανατολισμού επί των πτυχών της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης και της Κοινής Έκθεσης για την Απασχόληση που άπτονται της απασχόλησης και της κοινωνικής κατάστασης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η σημερινή συζήτηση προσανατολισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου καλύπτει τη συμβολή του Συμβουλίου EPSCO στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 20 και 21 Μαρτίου 2014.
Έκθεση για την απασχόληση
Επίσης, το Συμβούλιο ενέκρινε Συμπεράσματα αναφορικά με την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης και τη Κοινή Έκθεση για την Απασχόληση, καθώς επίσης και την Κοινή Έκθεση για την Απασχόληση και συμφώνησε να τα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επιπλέον, ενέκρινε Συμπεράσματα για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ βάσει της έκθεσης της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ και ενέκρινε γενική προσέγγιση επί του σχεδίου απόφασης σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, συζητήθηκαν ζητήματα υλοποίησης όσον αφορά τη Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και τα σχήματα «Εγγυήσεις για τη νεολαία», στη βάση καθοδηγητικού σημειώματος που είχε ετοιμάσει η Ελληνική Προεδρία.
Κατά την παρουσίαση του θέματος ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι «οι νέοι είναι το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την απογοήτευση των νέων για την έλλειψη δυνατοτήτων απασχόλησης και τη βαθιά αγωνία τους όσον αφορά τις προοπτικές τους για το μέλλον».
Ευρώπη 2020
Στην απογευματινή συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων επί της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως οι ποσοτικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής διατηρούν την αξία τους ως άξονες πολιτικής κινητοποίησης και διοικητικής εγρήγορσης, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην ειδική προστιθέμενη αξία της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 και υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της στρατηγικής της ΕΕ.
Επιπλέον, στην απογευματινή συνεδρίαση, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε σχετικά με την πρόοδο της προετοιμασίας της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου 2014, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα εστιασθεί στο θέμα «Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη: εστίαση στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αξιοποίηση διδαγμάτων και μελλοντικοί προσανατολισμοί».
Η Τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής αποτελεί φόρουμ διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε επίπεδο προέδρου και των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών. Της συνόδου κορυφής θα προεδρεύσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς.
Απόσπαση εργαζομένων
Αναφορικά με την οδηγία για την απόσπαση των εργαζομένων, ο κ. Ι. Βρούτσης αναφέρθηκε στη σημασία της οδηγίας για την Κοινωνική Ευρώπη. Καλωσόρισε την ισχυρή υποστήριξη του Συμβουλίου επί του συμβιβαστικού κειμένου που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία στις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, η συμφωνία που επετεύχθη είναι απόλυτα ισορροπημένη και προβλέπει ένα διαφανές και συνεκτικό πλαίσιο διατάξεων, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αποσπασμένων εργαζομένων, την καταπολέμηση του “κοινωνικού ντάμπινγκ” και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.
Ο κ. Βρούτσης παρότρυνε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δείξει, από την πλευρά του, την ίδια ισχυρή πολιτική βούληση για την επίτευξη της υιοθέτησης αυτού του κρίσιμου νομοθετήματος.