«Υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών από συρρίκνωση φορέων», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση-συγχώνευση φορέων του Δημοσίου κλπ. Αν και είπε ότι «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη για κατάργηση φορέων», εκτίμησε ότι μέσω της αξιολόγησης των δομών «θα προκύψουν προτάσεις για εξοικονόμηση δαπανών και μείωση προσωπικού». Παράλληλα διεμήνυσε ότι η ατιμωρησία στο δημόσιο παίρνει τέλος και επισήμανε: «Και σκελετούς από τα ντουλάπια θα βγάλουμε και σπίτι τους θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην παρανομία -και δεν το κάνουμε αυτό γιατί μας το επέβαλλε η τρόικα».
Όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το ελληνικό κράτος μπορεί να έγινε μικρότερο αλλά όχι καλύτερο», καθώς, όπως σημείωσε, «οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν πάνω από 200.000, το κόστος μισθοδοσίας από 24 δισ. μειώθηκε σε 15,7 δισ. για το 2013 και το κράτος σίγουρα έγινε μικρότερο, αλλά δεν έγινε καλύτερο». Μια από τις αιτίες ήταν και η απροθυμία του πολιτικού συστήματος, καθώς και το ότι «υπάρχει ακόμη βαθύ κράτος που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή», όπως είπε. Κατήγγειλε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι ξεκάθαρα θιασώτης ενός μεγάλου κράτους» και τόνισε ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση ταιριάζει η φράση του Τολστόι ότι «όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς πρώτα τον εαυτό του».
Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να διατυπώσει αιχμές για τους προκατόχους του που επιχείρησαν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις φορέων του δημοσίου: «Όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στο θέμα των συγχωνεύσεων περιείχαν διατάξεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις με το εξής χαρακτηριστικό: είτε κλείναμε φορείς ΄΄σφραγίδες΄΄ χωρίς κανέναν εργαζόμενο είτε συγχωνεύαμε χωρίς εξορθολογισμό δομών», ανέφερε, ενώ υπεραμύνθηκε της δικής του νομοθετικής πρωτοβουλίας σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά κλείνουν φορείς με δραστηριότητα και με υψηλές δαπάνες και για πρώτη φορά υπάρχει μετρήσιμο δημοσιονομικό κόστος». «Ήταν μία δύσκολη άσκηση που εμπεριέχει και πολιτικό κόστος», πρόσθεσε.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον κ. Μητσοτάκη «υπάλληλο της τρόικας», που ψάχνει στα τυφλά να βρει ανθρώπους να απολύσει. «Έρχεστε να παίξετε το ρόλο αυτού που θα πρέπει να βρει τους Οργανισμούς, τους υπαλλήλους, προκειμένου να πετύχει τον αριθμητικό στόχο. Αυτό δεν λέγεται μεταρρύθμιση, αυτό είναι διάλυση του κράτους. Καμία αναδιοργάνωση του κράτους, καμία μεταρρυθμιστική πνοή», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης. «Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που λέει παίρνουμε ένα δρεπάνι και κόβουμε και στέλνουμε στο δρόμο», συμπλήρωσε, ενώ αμφισβήτησε και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι εξοικονομεί 2,5-3 εκατ. ευρώ το πολύ, ενώ προκαλεί απώλειες 43 εκατ. ευρώ από τις μη δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ που απέφεραν έσοδα στα δημόσια ταμεία».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 13 Μαρτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ονομαστική ψηφοφορία επί άρθρων του ν/σ όπως εκείνων που αφορούν την αξιολόγηση, τον έλεγχο των συμβάσεων και την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, αλλά και την τροπολογία που αίρει τους περιορισμούς για την μετακίνηση υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο.