Πυρετώδεις αναμένονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις των κυβερνητικών στελεχών με την Τρόικα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών το αργότερο έως τη Δευτέρα το πρωί, αφού χτές δεν υπήρξε κοινός τόπος σε παρά πολλά θέματα.
Το Σάββατο ο κύκλος των επαφών της Τρόικας ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις με τους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.
Στη συνάντησή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.
Όσον αφορα στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον υπουργό Εργασίας, τέθηκαν στο τραπέζι τα θέματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, της κατάργησης των τριετιών και της ανταπεργίας των εργοδοτών.
Κουρυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξέπεμψε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Σαββάτου κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συμφωνία έως το βράδυ της Κυριακής.
Όμως, ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι «παρότι πήγε καλά, είμαστε κοντά και δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυσαρεστημένοι, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε την Κυριακή». Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι υπάρχουν ακόμη θέματα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, Δημόσιο, ενεργειακό πακέτο) που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ή υπάρχει η πιθανότητα να κλείσει συμφωνία με «αστερίσκους».
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ενδέχεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα από την Αθήνα και να επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με e-mails.
«Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (σ.σ. είναι αναγκαία για την έγκριση της δόσης), θα υπάρξει, εάν όχι αύριο (Κυριακή), σε λίγες ημέρες. Αυτό θα το ξέρουμε αύριο το βράδυ» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος παράγοντας. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τη Δευτέρα ενδεχομένως να πρέπει να μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.
Επιμένει στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ η Τρόικα
Κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η τρόικα επέμεινε στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ κατά 100%, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα, με τις δύο πλευρές να ορίζουν νέα συνάντηση για την Κυριακή το απόγευμα.
Παρά ταύτα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση». Ενώ, από την πλευρά του, άλλο στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «εάν με βάζατε να στοιχηματίσω, θα στοιχημάτιζα στο “ναι” (σύγκλιση και συμφωνία)».
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα εμμένει στην κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα. «Είμαστε στο 80% και λίγο παρακάτω σε σχέση με τις προτάσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες προτάσεις, εμείς θέλουμε να είναι προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για τα «καυτά» ζητήματα, όπως είναι το γάλα, τα βιβλία, τα φάρμακα κ.λπ. Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου και της τρόικας «κτενίζουν» τις προτάσεις του ΟΟΣΑ μια προς μια, με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν λεπτομερειακή ενημέρωση για το σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια όχι.
Σημειώνεται, ότι η τρόικα έθεσε εκ νέου το θέμα των εμπορικών μισθώσεων, αλλά το υπουργείο κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα υποχώρησης, καθώς έχει ήδη νομοθετήσει με τρόπο, μάλιστα, τον οποίο έχει αποδεχτεί η αγορά.
Πάντως, σύγκλιση με την τρόικα υπήρξε σε τέσσερα σημεία:
Στις υποχρεώσεις και τα χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ώστε από 1/1/2015 να εφαρμοστεί το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» για τους δανειολήπτες των τραπεζών.
Στη διαδικασία για τον νόμο πλαίσιο για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις (οι δανειστές δέχονται το νομοσχέδιο του υπουργείου).
Στα διαρθρωτικά ταμεία και τις υποχρεώσεις της χώρας το 2014, και στις υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.
ΥΠΕΚΑ: Δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση
Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση με την Τρόικα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος καθώς και για τους υδάτινους πόρους υπήρξε συμφωνία ωστόσο στα ενεργειακά «δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση».
Ο ίδιος τόνισε ότι τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετίζονται στενά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα συνεδριάσει με αντικείμενο μεταξύ άλλων την προστασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (ζήτημα στο οποίο το ενεργειακό κόστος παίζει κεντρικό ρόλο) και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.
Τα θέματα που τίθενται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα περιλαμβάνουν το σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για μείωση του κόστους της ενέργειας, δηλαδή:
Τις συμβάσεις διακοψιμότητας, δηλαδή τις εκπτώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για μεγάλες βιομηχανίες με αντάλλαγμα τη δυνατότητα της ΔΕΗ να περιορίζει ή να διακόπτει την ηλεκτροδότηση, ύστερα από προειδοποίηση, σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή καθώς εξετάζεται από την Κομισιόν από την άποψη των κρατικών ενισχύσεων.
Τις μειώσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ (10-25 %) που αποφασίστηκαν από την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.
Τις μειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου με επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ στους πελάτες της.
Τις δημοπρασίες «πακέτων» λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο.
Συζητήθηκαν επίσης τα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, στα οποία κατά τις πληροφορίες δεν εκφράστηκαν διαφωνίες.
Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν απόψε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν τη Σύνοδο Κορυφής.