«Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική των ομαλών συνθηκών, με ενδιαφέρει ποιος θα έχει την ευθύνη της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, ωσότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μη χαθούν όσα με τόσο κόπο πετύχαμε. Και αυτό είναι ένα θέμα που εμμέσως κρίνεται στις ευρωεκλογές» τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δημοσκοπήσεις, παρατήρησε ότι «αυτές είναι κακές για το πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ» και υπογράμμισε: «εμείς όμως πήραμε το κόστος δύσκολων αποφάσεων, αποφάσεων που εν μέρει αδίκησαν την ελληνική κοινωνία, αναλάβαμε όμως την ιστορική πολιτική ευθύνη (που συγκυριακά μπορεί να είναι ενοχλητική) για να αποτρέψουμε την πολιτική της καταστροφής. Κάναμε σκληρές διαπραγματεύσεις και πήραμε δύσκολες αποφάσεις, είμασταν στα μέτωπα της μάχης και υφιστάμεθα την πίεση και τη φθορά. Οι άλλοι που μιλούν δημαγωγικά υφίστανται κι αυτοί φθορά στις δημοσκοπήσεις, είναι συμπαθείς κτυπούν φιλικά στη πλάτη, είναι ένας εύκολος ρόλος που κι εγώ θα ήθελα να έχω. Πιστεύουν ότι διστάζουμε να ανταλλάξουμε ρόλους; Ας έρθουν».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετική με τον χρόνο που θα απευθυνθεί η Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές, ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρατήρησε πως δεν βλέπει τον λόγο να γίνει αυτό πριν από τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι αυτό θα κριθεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Ως προς τη νέα αναπτυξιακή πολιτική που εξήγγειλε ο Ματέο Ρέντσι, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ευχήθηκε να πετύχει τονίζοντας ότι ο ίδιος «θέλει να δει να πετυχαίνουν όλες οι μη κλασικές προσεγγίσεις».
Αναφορικά με την τρόικα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «σε όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση συμμετείχε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και τόνισε πως επιβεβαιώθηκαν όσα είχαν ειπωθεί, πως δηλαδή «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, θα υπάρξει αναπτυξιακή στροφή, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του χρέους, τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των ταμείων, όπως και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι, το 2011 στη διαπραγμάτευση που ο ίδιος έκανε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, υποστήριζε όσα έρχεται σήμερα και λέει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ και τόνισε πως ήταν «αυτό το β΄πρόγραμμα, που τότε συνάψαμε, αυτό που μας οδηγεί σήμερα στην έξοδο από την κρίση».