Σε έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα προσανατολίζεται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος
Με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, κάτι που θα προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, την ώρα που αναμένεται η ψήφιση των μέτρων.
Το ζήτημα της διάρκειας ζωής του γάλακτος φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Χαρακόπουλο, καθώς θωρεί το μέτρο αρνητικό και είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να υποστηρίξει την άποψή του.
Ο κ. Χαρακόπουλος εκτιμά ότι τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και άρα δεν μπορεί να δεχθεί μια τέτοια συμφωνία.
«Θα περιμένω να τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή και μετά θα τοποθετηθώ» λέει ο κ. Χαρακόπουλος στους οικείους του και επιμένει ότι θα παραμείνει συνεπής με τις θέσεις του, οι οποίες είναι γνωστές στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο αναπληρωτής υπουργός από την πρώτη στιγμή αντέδρασε έντονα στα σενάρια περί επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Μάλιστα για τα όσα συμφωνήθηκαν για φρέσκο γάλα 10 ημερών, έχει ακουστεί να λέει με χιούμορ, ότι «αυτό στα χωριά μας το λέμε ξινόγαλα».
Ο κ. Χαρακόπουλος υποστηρίζει ότι «στη χώρα μας επιστημονική επιτροπή έκρινε ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, που υφίσταται μια θερμική επεξεργασία στους 71,7° C για 15 δευτερόλεπτα, είναι 5 ημέρες. Βεβαίως, το γάλα όσο μεγαλύτερη θερμική επεξεργασία υφίσταται, τόσο μειώνονται τα θρεπτικά του συστατικά».
Ο ίδιος επικαλείται τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα και έχει υπογραμμίσει ότι η χώρα έχει διάσπαρτες μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. «Αν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από 5 σε 7, σε 9 ή 10 μέρες, θα ζήσουμε το εξής παράδοξο: ενώ δεν θα υπάρχει ελληνικό «φρέσκο» να έχουμε εισαγωγές παστεριωμένου γάλακτος μεγαλύτερης διάρκειας από άλλες χώρες οι οποίες έχουν το χαρακτηρισμό «φρέσκο», όπως η Ιταλία» τόνισε προ ημερών.
Παράλληλα έχει διαμηνύσει έγκαιρα ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ελληνική αγελαδοτροφία και θα αναγκαστούν να κλείσουν και να εξαγοραστούν επιχειρήσεις. «Τελικά, τι θέλουμε; Δεν θέλουμε να υπάρχει παραγωγικός ιστός στη χώρα; Δεν θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής; Είμαστε μια χώρα, η οποία έχει χάσει πια την αυτάρκειά της σε τρόφιμα» είπε.