Με βασικό θέμα συζήτησης την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ευάγγελος Καλούσης, αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας που είναι η ανταγωνιστικότητα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και οι νέες επενδύσεις, μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, τόνισε ότι η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ελληνικής βιομηχανίας ενώ πρόσθεσε ότι «η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η διάχυση των θετικών τους επιπτώσεων στην αγορά και την κοινωνία, έχει δύο προαπαιτούμενα: πρώτον, ενεργό συμμετοχή και στήριξή τους από την αγορά και την κοινωνία και δεύτερον, πολιτική σταθερότητα».
Στην εξωστρέφεια και στο γεγονός ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Μίχαλος, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι ο πρωτοπόρος των εξαγωγών της χώρας ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των εξαγωγών με άρμα τη μεσογειακή διατροφή που αποτελεί σε όλο τον κόσμο επιλογή υγιεινής διατροφής.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας τόνισε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη που πρέπει να προστατευτεί με κάθε κόστος. Όμως η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και η πραγματική σύγκλισή της με την Ευρωζώνη είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου».
Σημειώνεται ότι ο κλάδος τροφίμων κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική βιομηχανία, με το 27,7% του συνόλου της βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους.
Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι η πρώτη δύναμη σε εξαγωγές που ανέρχονται στο 18,2% του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων της χώρας. Συγκεκριμένα ο κλάδος έφθασε πέρυσι τα 4,5 δισ. ευρώ σε εξαγωγές και κάνει προσπάθειες για να σταθεροποιήσει και να αυξήσει, το ποσοστό αυτό.