Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με απρόβλεπτη κατάληξη και θέλουμε να εργαζόμαστε υποστηρίζοντας το καλύτερο σενάριο αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Παπουτσής ζήτησε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αλληλεγγύη των κρατών μελών για να εγγυηθεί η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και να ενισχυθεί η συνεργασία στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η στενή και μόνιμη συνεργασία των έξι χωρών της Μεσογείου της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου με τη FRONTEX για τη δημιουργία ενός δικτύου διαρκών θαλάσσιων περιπολιών.
Ο υπουργός προστασίας του πολίτη, αναφερόμενος στο Ελληνικό Σύστημα Ασύλου, τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η νομοθετική φάση της μεταρρύθμισης. Εφαρμόζουμε με ταχύτατους ρυθμούς το Σχέδιο Δράσης, που αποτελεί ένα τριετές φιλόδοξο πρόγραμμα, που προβλέπει νομοθετικές αλλαγές, δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής, προστασία ευάλωτων ομάδων, παροχή υπηρεσιών (διερμηνεία, ιατρική και νομική συνδρομή, κοινωνικές υπηρεσίες) και ενίσχυση της πολιτικής αναγκαστικών και εθελοντικών επιστροφών στη χώρα καταγωγής, υπογράμμισε.
«Υλοποιούμε το σχέδιο δράσης με τη συμπαράσταση και συμμετοχή της Επιτροπής, των κρατών μελών και της Ύπατης Αρμοστείας, με τη συνεργασία της FRONTEX η οποία έχει ουσιαστική παρουσία μέσω των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης (RABITs) και της Κοινής Επιχείρησης «Ποσειδών» στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, οι τελευταίες εξελίξεις της Βορείου Αφρικής μας κάνουν να ανησυχούμε, αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που συναντηθήκαμε χθες στη Ρώμη όπου επεξεργαστήκαμε και προτείναμε συγκεκριμένες κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επαπειλούμενη έξαρση της λαθρομεταναστευτικής πίεσης, ιδιαίτερα προς τις χώρες μας οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της όπως προβλέπονται από το κεκτημένο Σένγκεν. «Είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας στα εξωτερικά σύνορα και ταυτόχρονα, με αστυνομικούς ελέγχους, στα εσωτερικά μας σύνορα αποτρέπουμε την περαιτέρω μετακίνηση των παράνομων μεταναστών σε άλλα κράτη μέλη, όπως είναι και ο στόχος τους όταν εισέρχονται στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, ο κ. Παπουτσής ζήτησε να δημιουργηθεί δεσμευτικό σύστημα αναλογικής κατανομής προσφύγων ή ευάλωτων ομάδων (ανεξαρτήτως αναγνώρισης καθεστώτος διεθνούς προστασίας), με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (οικονομική δυνατότητα και πληθυσμός των κρατών μελών) και να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» στην κατεύθυνση της προσωρινής αναστολής των μεταφορών μετά από αίτηση του επιβαρημένου κράτους μέλους και της κατάργησης του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου.
Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα μετανάστευσης και ασύλου, όπως προβλέπεται και στο Άρθρο 80 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε., και η προώθηση δεσμευτικών λύσεων δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών.
Όσον αφορά την σύναψη Συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και ειδικότερα ως προς τον τομέα της επανεισδοχής εντάσσεται πλέον σε θεσμικό πλαίσιο. Ενισχύεται η συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο με την Άγκυρα για την πρόληψη, αποτροπή και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Καταδεικνύεται ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, που δεν αποτελεί μόνο ελληνικό ή ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά κοινό ευρωπαϊκό, όπως άλλωστε έχει καταγραφεί σε Συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Η Τουρκία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, ως χώρα διέλευσης, και προς την Ε.Ε. και είναι υπόλογος σε αυτήν, υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι την πλήρη ισχύ της Συμφωνίας, και σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των προβλέψεων της, το διμερές Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο θα ισχύει, εντασσόμενο στο ευρωτουρκικό θεσμικό πλαίσιο και αποτελώντας πλέον τμήμα της συνολικότερης ευρωτουρκικής συνεργασίας για την επανεισδοχή. Η Άγκυρα καλείται να το εφαρμόζει μέχρι την πλήρη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.