Συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας είχε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε από τον ερχόμενο Απρίλιο να αρχίσει η εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας συνολικής δαπάνης 130 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
“Η ανάσχεση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου μας”, τόνισε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης η Υπουργός Εργασίας. Η κ.Κατσέλη είπε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να γίνει η υλοποίηση των προγραμμάτων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας και των περιφερειαρχών η οποία θα καταλήξει στην υπογραφή Μνημονίου σε κάθε περιφέρεια ώστε να υπάρξει θετική προοπτική για τους ανέργους.
“Οι περιφερειάρχες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να “ξελασπώσει” η χώρα, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε”, τόνισε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ενώ ζήτησε από την κεντρική διοίκηση την Κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό στενότερη συνεργασία με τις περιφέρειες. “Αν δεν υπάρχει συνεργασία δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σγουρός ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας για τη συνεργασία και για την γρήγορη ανταπόκρισή της στη συνεργασία του Υπουργείου με τις περιφέρειες και πρόσθεσε, ό,τι η Προγραμματική Σύμβαση και το Μνημόνιο συνεργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των περιφερειών για την διαχείριση των προγραμμάτων, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην ανάγκη για στήριξη των ανέργων. “Σε αυτή την περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε θα πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων” κατέληξε ο περιφερειάρχης Αττικής.
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί δυνατή η εξοικονόμηση των 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το μνημόνιο, είπε ότι τα 1,4 δισ. ευρώ θα βρεθούν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό των δαπανών για την Υγεία και πρόσθεσε ότι μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής των κοινωνικών επιδομάτων και η αξιολόγησή τους με εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να υπάρξει εξυγίανση μέσω του ελέγχου των κονδυλίων που δαπανώνται για επιδόματα. Τόνισε πάντως, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές. “Δεν υπάρχει δέσμευση απέναντι στην τρόικα για περικοπές αλλά για αξιολόγηση των επιδομάτων” είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να επανεξετασθούν τα επιδόματα του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού, (ανεργίας, οικογενειακό, έκτακτο εποχικό, ειδικό επίδομα για νέες εργαζόμενες μετά τον τοκετό) του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, (επίδομα ενοικίου, κοινωνικού τουρισμού, επίδομα για αγορά βιβλίων, εισιτηρίων κινηματογράφου και θεάτρου, επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών).