Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση στρέφει την δράση της στον τομέα της Οικονομίας, προκειμένου να κερδίσει τις -ομολογουμένως δυσάρεστες- εντυπώσεις, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Μπαλτάκου.
Η κατάσταση στο Μαξίμου δεν είναι και στα… καλύτερά της, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, και το επιτελείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ρίχνει όλο το επικοινωνιακό της βάρος στις ευχάριστες εξελίξεις επί των οικονομικών, καθώς, σύμφωνα με την άποψη αρκετών συνεργατών του κ. Σαμαρά, η ελληνική κοινωνία μπορεί να περιμένει καλά νέα στο προσεχές διάστημα.
Γι’ αυτό και στο Μαξίμου επιμένουν στο ότι η οικονομία, από βαρίδιο για την κυβέρνηση, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα που ψηφίζονταν το πολυνομοσχέδιο – σκούπα στη Βουλή, αποτελεί πλέον το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναπροσανατολισμός λόγω Μπαλτάκου
Το Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη συγκεκριμένες κινήσεις υπό το βάρος και των τελευταίων εξελίξεων με την υπόθεση Μπαλτάκου. Η τελευταία συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν καθοριστική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε σίγουρος ότι μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, ωστόσο ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ελέγξει τους «ακροδεξιούς θύλακες» στο εσωτερικό της ΝΔ.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά να εξετάζει σειρά κινήσεων, άμεσων, αλλά και σε βάθος χρόνου, που σχετίζονται με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό μετά τις εκλογές και φυσικά σειρά νομοσχεδίων όπως ο νομός για την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης και το άρθρο 19 που αφορά φαινόμενα βίας κατά μεταναστών, τα οποία «πάγωσαν», όπως σημειώνουν πολλοί, με παρέμβαση και του κ. Μπαλτάκου.
Έμπειρο στέλεχος της κυβέρνησης σημειώνει ότι «θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η στροφή προς το Κέντρο και η εγκατάλειψη μιας ρητορικής που χάιδευε τα αυτιά των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής για ευνόητους λόγους».
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ακόμη και για τους «παραπλανηθέντες» ψηφοφόρους της ΧΑ τα καλά νέα στην οικονομία είναι ικανά «να τους επαναπατρίσουν» στη ΝΔ.
Ανάσα από την επίσκεψη Μέρκελ
Την ερχόμενη εβδομάδα, η ατζέντα του δημόσιου διαλόγου θα αλλάξει με την έλευση, την Παρασκευή, της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και την έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές.
Δεν αποκλείεται ακόμη και την ερχόμενη Πέμπτη να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία έκδοσης πιθανότατα ενός δεκαετούς ομολόγου, όχι πάνω από 3 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το κλίμα μετά το Πάσχα μπορεί να αλλάξει άρδην προς το καλύτερο.
Όπως γνωστοποιήθηκε, οι ανακοινώσεις του οίκου Moody’s, που επρόκειτο να γίνουν στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, αναβάλλονται για τον Αύγουστο, αλλά χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες πως ο Moody’s δεν θα άλλαζε το rating της χώρας, αλλά ούτε και τις προοπτικές, οπότε δεν είχαν νόημα οι ανακοινώσεις, που αναβάλλονται.
Η εξέλιξη ήταν εν γνώσει του Υπουργείου Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οποίου επιβεβαίωσε πως η αξιολόγηση αναβλήθηκε, αλλά χωρίς αυτό να εμποδίζει το σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Παράλληλα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας την αναβολή της ανακοίνωσης του οίκου Moody’s επεσήμαναν πως δεν ανατρέπεται ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές. Ακόμη απέφυγαν να απαντήσουν στο κατά πόσο αιφνιδιάστηκαν από την αναβολή της ανακοίνωσης του Moody’s.
Επισημαίνεται πως η βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από τον Moody’s είναι καθηλωμένη από το Δεκέμβριο του 2012 στο Caa3 (υψηλού κινδύνου) με την προοπτική να τη χαρακτηρίζει «σταθερή».
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι θεσμικοί επενδυτές από το Λονδίνο προ ημερών είχαν δηλώσει πως η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το εγχείρημα θα υλοποιηθεί σύντομα, με έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Η έκδοση θα είναι κοινοπρακτική, από ομάδα θεσμικών του εξωτερικού, στην οποία (ομάδα) μπορεί να συμμετέχουν ένα ή δύο ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρέπεμψε στις προχθεσινές του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «από τις συνθήκες των αγορών θα εξαρτηθεί η ημερομηνία εξόδου στις αγορές».
Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για το επόμενο διάστημα, που περιλαμβάνει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός του Απριλίου.
Κάτω από το 6% τα κρατικά ομόλογα
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, το οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, τόσο από μία επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, όσο και από μία επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, που φαίνεται να προετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς για να γίνει εντός του Απριλίου.
«Μία επικείμενη πιστοληπτική αναβάθμιση αλλά και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα δώσει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ακόμη ένα στήριγμα», δήλωσε ο Κριστιάν Λενκ, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, ο οποίος προβλέπει ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού θα υποχωρήσει κάτω από το 6%, επιστρέφοντας σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθούν από τον Ιανουάριο του 2010.
Πρωταγωνιστές στα κέρδη
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρέμεινε χθες αμετάβλητη στο 6,1%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να ανοίγει οριακά κατά έξι μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στις 453.
Η απόδοση του 30% παρέμεινε και αυτή αμετάβλητη στο 6%, με το spread στις 364 μονάδες βάσης και με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με ομολογιακούς δείκτες του Bloomberg, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εμφανίζονται πρωταγωνιστές στο ράλι που καταγράφεται στην περιφέρεια του ευρώ, με κέρδη 31% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ ακολουθούν τα πορτογαλικά ομόλογα με κέρδη 13% και τα ιταλικά με κέρδη 5,6%.
Το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων και η προετοιμασία για έξοδο στις αγορές αντανακλούν την αυξημένη αισιοδοξία που επικρατεί στον επενδυτικό κόσμο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση καμπής, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους οικονομικούς δείκτες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα.
Το κουπόνι του 5ετούς
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα στοιχήματα για την τιμολόγηση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου, που όπως φαίνεται θα είναι η πιθανή επιλογή για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου θα κυμαίνεται μεταξύ 5,5% και 5,75%, ώστε να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών.
Εάν όμως το κουπόνι διαμορφωθεί προς το 5% στην πρωτογενή αγορά, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τότε η επενδυτική κάλυψη δεν θα είναι εντυπωσιακή.
Επίσης, ενώ η επενδυτική τράπεζα προβλέπει και πτώση της απόδοσης του 10ετούς στο 5,5%, διατυπώνει έντονες αμφιβολίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο αποπληθωρισμός στην ελληνική οικονομία, ενώ δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στο πολιτικό ρίσκο.